-->

12. november 2013

Regjeringen vil forenkle flyreisen fra utlandet


Samferdselsministeren vil ha enklere transfer (Illustrasjonsfoto)
Landets nye samferdselsminister sier at regjeringen vil innføre enklere regler for norske flypassasjerer som ankommer fra utlandet.
Statsråd Ketil Solvik-Olsen sier til Aftenposten at han akter å gjennomføre forenklingen slik luftfarten har bedt om, og varsler at regjeringen over nyttår vil kunne gi sitt klarsignal til en prøveordning.
Det vil gjøre det slutt på at reisende fra utlandet må gjennom en ekstra tollbehandling, sjekke inn bagasjen på nytt og passere sikkerhetskontrollen når de skal videre med fly i Norge.
annonse


- Vi må forsikre oss om at vi tar alle nødvendige hensyn til for eksempel en forsvarlig tollbehandling. Men jeg kan si at dette er en sak som vi absolutt må få løst, sier statsråden. Dermed får Norge den samme forenklingen som de fleste andre land i Europa har hatt lenge.

Lå i skuffen
En anbefaling om å prøve ut en enklere ordning har ligget i Samferdselsdepartementet siden i vår. Den forrige regjeringen lovte at den skulle få i gang prøveprosjektet. Det skjedde ikke. Nå sier den nye statsråden, Solvik-Olsen, at saken er viktig å få løst.

Kjappere gjennom Oslo lufthavn neste år

- Den ligger i regjeringsplattformen vår og er en viktig sak både for næringen og de reisende. Men jeg ber om litt tid slik at vi får gitt den en grundig behandling, så håper jeg på at forslaget kan være klart fra departementets side over nyttår, sier Solvik-Olsen. Også Finansdepartementet må gi sitt ja, siden saken også har betydning for tolletaten som er Siv Jensens ansvar.

Profiterer
I luftfartsnæringen blir forsikringen fra statsråden tatt svært godt imot:

- Veldig positivt, sier direktør Torbjørn Lothe i bransjeorganisasjonen NHO Luftfart. Han sier at saken kan fremstå som ubetydelig for utenforstående, men at den har stor betydning for flyselskapenes konkurransesituasjon. I tillegg vil en forenkling gjøre utenlandsreisen mindre stressende for mange.

Han sier det ikke er tvil om at mange utenlandske flyselskaper profiterer på dagens norske regler. For å unngå å måtte gjennom en ekstra tollbehandling i Norge velger mange å reise via utenlandske flyplasser fordi man da slipper å måtte gjennom innsjekkingsrunden en gang til.

Flere interkontinentale ruter
Både Sverige og Danmark har gjennomført forenklet tollbehandling forlengst. Lothe viser til at norske flyselskaper anslår at en forenkling også i Norge vil gi flyselskapene en inntektsvekst på inntil 2 milliarder kroner i løpet av fem år.

- Det vil også gi grunnlag for flere direkteruter til norske flyplasser. Selskapene selv anslår at nye regler vil kunne gi 3 - 5 nye interkontinentale ruter, og på den måten både gi et bedre rutetilbud for norske reisende og en mer rettferdig konkurransesituasjon for norske flyselskaper, sier Lothe.

Arbeidsgruppen har foreslått en prøveordning på Oslo Lufthavn. Direktør for terminaldrift Knut Holen sier at ombygginger for å få til en forenklet transfer vil være klart et år etter at regjeringen gir klarsignal.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart