-->

14. desember 2013

Nå slipper SAS-passasjerer å skru av mobilen


Nå slipper SAS-passasjerer å skru av mobilen (Illustrasjonsfoto)
Sist torsdag ble det lov å bruke nettbrett, lesebrett, telefoner og musikkspillere fra man går ombord, under bakkeopphold - og under avgang, flygning og landing, sier kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i SAS.






Mandag fulgte europeiske luftfartsmyndigheter (EASA) etter sine amerikanske kolleger med å slakke opp på forbudet mot bruk av elektroniske medier under hele flyturen, skriver VG Nett.
annonse


I første omgang innebærer dette at elektroniske utstyr i «flightmode» kan brukes fra du letter til du lander.

- Det er litt morsomt at vi klarte å være så raskt ute, to og en halv dag etter at EASA godkjente bruken av elektroniske apparater om bord, sier Sandstø.

- Bruk telefonvett
Mange innen luftfarten mener det bare er snakk om tid før telefonsamtaler blir vanlig om bord i fly.
SAS har allerede telefoni på 4-5 av sine fly.

- Mange har behov for å ta en rask telefonsamtale mens de flyr, og da gjelder de samme telefonvettregler som på bakken, sier Johansen.

- Lyd absorberes lett i en flykabin, og så langt har vi ikke mottatt klager på høylytte passasjerer, sier SAS-talsmannen.

Widerøe positive
Når det gjelder tyngre redskap som PC-er, vil de fortsatt være forbudt å bruke under taksing, avgang, innflyging og landing - grunnet faren for at de kan bli kastet rundt i kabinen ved uventede bevegelser i flyet, sier Sandstø.

Han understreker at det ved spesielle situasjoner alltid vil være kabinpersonalets instrukser som gjelder. Ved landing i ekstremt dårlig sikt vil det for eksempel ikke være lov å bruke elektronikken.

Også Widerøe stiller seg positive til de nye reglene.

- Vi har ingen prinsipielle innvendinger mot at folk ringer i flyene, så lenge det ikke går utover sikkerheten og komforten til passasjerene våre, svarer Widerøes kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien når VG spør om selskapets holdning til å tillate ringing fra flysetet.

- Sikkerheten tar flyprodusenten seg av, mens komforten må både vi og passasjerene ta oss av i forhold til når det er greit å snakke i telefonen og ikke, sier Kongsteien.

Gratis Wi-Fi
Også Norwegian vil se på hvordan det nye, oppmykede regelverket kan implementeres hos dem:

- Der regelverket tillater det, vil vi også se på hvordan vi kan tilrettelegge for at passasjerene kan bruke vårt gratis WiFi under hele turen, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til VG Nett.

- Når det gjelder ringing fra lufta, så må vi se hvordan det eventuelt kan løses og hva det nye regelverket faktisk tillater, legger han til.

Flymodus
I dag kan man stort sett bruke ulikt elektronisk utstyr om bord i flyet så lenge enheten står på «flightmode», men da ikke under takeoff og landing.

Men nå gir altså EASA grønt lys for bruk av elektronisk utstyr under hele flyturen.

Opp til flyselskapet
For 14 dager siden ble det kjent at amerikanske luftfartsmyndigheter fjernet begrensningene for bruk av elektroniske medier under flyvningen.

Nå som EASA har gjort det samme, er det opp til hvert enkelt flyselskap her til lands om de vil åpne opp for at passasjerene slipper å slå av enheten under flyvningen.

- Det er nye retningslinjer som gir norsk flyselskaper mulighetene til å la passasjerer ha elektronisk utstyr påslått under hele turen. I praksis slipper du å slå av nettbrettet under flyturen, men enheten må fortsatt være i flightmode, sier Tor Iversen, kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet.

Han understreker at det ikke vil være mulighet til å bruke sender og mottaker, som for eksempel mobiltelefon.

Må følge sikkerhetsinnstruksene

- Passasjerene må - uavhengig av de nye reglene - forholde seg til sikkerhetsinstruksene til personalet om bord, sier Iversen.

Om selskapet ønsker å endre sine regler for bruk av smartbrett, mobil og datamaskin om bord, må det meldes fra til Luftfartstilsynet. Så langt har de ikke fått noen innmeldinger.

Google+


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart