-->

21. mars 2014

Norsk innovasjon rydder flyplassen


Mottaker av Merket for god design 2014 i kategorien Industridesign,
og nominert til Hedersprisen for god design 2014 Øveraasen AS og
designbyrået Eker Design for Øveraasen Performance Line. (Norsk Designråd)
Familiebedriften Øveraasen har utviklet en maskin som tar snørydding på flyplasser mange tiår inn i fremtiden. Sammen med Eker Design er de nå nominert til Hedersprisen for god design som deles ut på Designdagen 2. april.

Hedersprisen for god design er Norges ledende utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter.
Hensikten er å inspirere næringslivet til å investere i designmetodikk for å øke konkurranse-evne og verdiskaping.
annonse


– Årets fire nominerte er modige norske bedrifter som sammen med visjonære designere har gått langt utenfor komfortsonen og fornyet seg, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd.

20 år inn i fremtiden
Ikke alle vet at Gjøvik huser en av verdens ledende produsenter av snøryddingsmaskiner til internasjonale flyplasser. Nye og strengere miljøkrav gjorde at Øveraasen måtte gå i tenkeboksen. Nå har den familieeide bedriften lansert en maskin som ligger mange år foran konkurrentenes snømåkere.

– Vi ha fått tilbakemeldinger fra markedet om at vi ikke bare har tatt ett skritt fremover med Øveraasen Performance Line, men 50 skritt! Jeg har snakket med folk som mener snøryddingsmaskinen vår ligger 20 år inn i fremtiden, forteller administrerende direktør Thor Arve Øveraasen.

Det er godt over 100 år siden Øveraasen startet med motorproduksjon, og i allerede i 1923 kom de opp med verdens første snøplog som kunne monteres på bil. Deretter har det gått slag i slag. I dag jobber snøryddingsmaskiner fra Gjøvik på flyplasser i Europa, Nord-Amerika, Grønland, Tibet og til og med på Sydpolen. – Det er ikke akkurat noen ulempe å komme fra Norge når du skal selge maskiner for snørydding. Kundene stoler på at vi vet hva vi driver med her oppe, smiler Øveraasen.

Alt er tenkt ut på nytt
Nye utslippregler som gjelder fra og med i år gjorde at Øveraasen måtte bygge en mer miljøvennlig motor. De kunne nøyd seg med det, men den norske produsenten bestemte seg for å utvikle en maskin som skulle møte fremtidens krav til miljø, vedlikehold og snørydding – en løsning som skulle kombinere form og funksjon til det ytterste.

Mens selskapets egne ingeniører bygde innmaten til den nye maskinen, gikk Øveraasen og Eker Design i tospann i gang med å utvikle de ytre delene. Eker Design gjennomførte omfattende intervjuer og brukerundersøkelser både blant Øveraasens ansatte og ute på flyplassene.

Resultatet er en snøryddingsmaskin der alt er tenkt ut på nytt. Den nye motoren bruker 10-12 prosent mindre drivstoff og utskiller renere eksos. Karosseriet er laget av komposittmaterialer istedenfor stål, noe som løser rustproblemer. Alle karosserideler kan åpnes slik at servicepersonalet lettere kan komme til. I tillegg kan brukerpanelet i førerhuset styres selv med arbeidshansker på, dette bedrer både komfort og sikkerhet på kalde dager.

Forsprang på industrispionene
Øveraasen Performance Line vekket stor oppsikt da den ble lansert i oktober i fjor på Inter Airport, en stor bransjemesse i München.

Vi konkurrerer i en tøff bransje med mye kopiering og industrispionasje. Derfor har vi gjort alt for å legge lokk på utviklingsprosessen. Flere fabrikker nedover i Europa er allerede i full sving med å lage kopier av vår maskin, sier Thor Arve Øveraasen. Takket være en kombinasjon av stor ingeniørkunst og god design har familiebedriften på Gjøvik likevel et solid forsprang.


IKKE GÅ GLIPP AV DET SOM SKJER I LUFTFARTSBRANSJEN.
FÅ NYHETENE PÅ E-POST HVER MORGEN KL. 07:00
- HELT UFORPLIKTENDE OG GRATIS


Din epostadresse:


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart