-->

21. april 2014

Avinor gir millionbonuser til flyselskapene


Avinor gir millionbonuser til flyselskapene (Illustrasjonsfoto: OSL AS)
Avinor har betalt ut 65 millioner kroner i bonus til SAS, Norwegian og andre flyselskaper uten å ane om pengebruken har hatt noen effekt.
De to dominerende aktørene i norsk luftfart er de klart største bonusmottagerne og har alene fått 20 millioner hver fra Avinor siden tilbudet til flyselskapene ble lansert 1. januar 2011.





Avinors pengebruk blir nå kraftig kritisert av en av landets ledende luftfartseksperter.
annonse



- Dette blir som å gi flyselskapene en ekstra inntekt pr. passasjer, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole, NHH, til aftenposten.no.

Millionene flyr
Avinor innførte bonusen «for å premiere selskaper som bidrar til passasjervekst for konsernet», som det heter i vilkårene.

Bonusen regnes ut fra økningen i antall passasjerer det enkelte selskap kan vise til. For hver ekstra utenlandspassasjer får flyselskapene 25 kroner tilbake fra Avinor i bonus, mens en ekstra innlandspassasjer bare er verdt halvparten så mye.

En oversikt Avinor har utarbeidet for Aftenposten, viser at millionene har strømmet inn i flyselskapenes kasser:

Norwegian er den største enkeltmottager med 21,6 millioner, tett fulgt av SAS med 20 millioner. Widerøe har fått 5,8 millioner. Også for utenlandske selskaper har ordningen vært raus: Nederlandske KLM har mottatt 3,2 millioner i bonus, mens British Airways har fått 2,8 millioner og Lufthansa 2,5 millioner.

Stor vekst allerede
Bonusordningen har ikke vært noe krisetiltak. Tvert imot, ordningen ble innført på et tidspunkt der det allerede var god trafikkvekst både på inn- og utland. Det året bonusen ble innført, i 2011, var trafikkveksten for Avinors lufthavner på over 10 prosent.

Året før var veksten på nær 4,3 prosent. For landets største flyplass er veksten formidabel, flyplassen økte med 2 millioner passasjerer i 2011 - året før med 1 million.

Dette skjedde som følge av at eksisterende flyselskaper i hele denne perioden hadde satset friskt med stadig nye, populære direkteruter. En rekke nye selskaper er dessuten kommet til og sørget for en enda større fart i passasjerutviklingen.

Ukjent effekt
I Avinor innrømmer finansrådgiver Jon Arne Rasmussen at man ikke vet om millionutbetalingene har gitt flere passasjerer enn de som uansett ville ha kommet. Effekten av bonusen er nemlig aldri blitt målt:

- Nei, vi måler ikke økte inntekter som følge av bonusordningen. Dersom vi skulle ha målt effekten, måtte vi ha lagt inn forutsetninger om utviklingen av passasjerer dersom ordningen ikke hadde eksistert.

- Hvordan kan dere da vite om millionbonusene virker i det hele tatt?

- Vi baserer oss på vanlig økonomisk teori om at generelle incentivordninger virker positivt. I utgangspunktet er det slik at nye passasjerer medfører betydelige kommersielle og trafikkmessige inntekter for Avinor, sier Rasmussen.

Er bonusen nødvendig?
Avinor varsler i etterkant av Aftenpostens spørsmål om bonusen at selskapet nå skal se på hvordan alle dets incentivordninger virker.

Professor Frode Steen sier at ordningen viker for gunstig for flyselskapene: - For ruter i vekst er det neppe dette som driver SAS og Norwegian. Dette blir mer som en ekstra inntekt pr. passasjer, men er neppe avgjørende for om en rute er lønnsom eller ikke, sier Steen.

Han er tvilende til om ordningen burde vært satt i gang:

- Den er generell, og det er jo rart siden det trolig er viktigere å få økt trafikk og aktivitet i Bodø heller enn i Bergen eller Oslo, for å ta et eksempel. Strengt tatt burde man differensiere slike incentiver - om man i det hele tatt skulle ha slike, sier Steen.

annonse

- Ja takk, sier flyselskapene


Hos SAS og Norwegian tas bonusen imot med takk.

- Bonusen vi får utbetalt er ikke avgjørende for start eller drift av noen ruter, men vi synes det er bra å bli premiert for den passasjerveksten vi bidrar til, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Selskapet hans har fått mest penger fra Avinor av alle, men sier at beløpet ikke har noen betydning.

 - Vi er generelt sett positive til denne ordningen. I det store bildet er disse beløpene småpenger sammenlignet med hvor mye vi betaler i avgifter til Avinor hvert eneste år, sier Sandaker-Nilsen.

Også SAS demper betydningen av Avinor-bonusen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen:

- Ekspansjonen skjer der det er trafikkgrunnlag for det. I Norge har SAS hatt en veldig bra vekst over lengre tid nå, hvilket har ført til et stort antall nye direkteruter, flere frekvenser og større fly satt inn på enkeltruter. Ingen SAS-ruter er basert på noen art av subsidiering. SAS alene betaler årlig over 2 milliarder kroner til Avinor i luftfartsavgifter, så en bonus på 20 millioner over to år gjør ikke noen forskjell for vår ruteplanlegging, sier han.



DETTE ER BONUSORDNINGEN

  • Avinors mål med bonusen er å sørge for sterkere passasjervekst for konsernet.
  • Bonusordningen ble innført fra 1. januar 2011 og blir forlenget hvert år.
  • Bonusen tar utgangspunkt i økningen i antall avreisende passasjerer hos det enkelte flyselskap fra ett år til et annet.
  • Bonusen er satt til kr 25 pr. utenlandspassasjer og kr 12.50 pr. innlandspassasjer.
  • Grunnlaget beregnes ut fra totalt antall passasjerer for hvert flyselskap og for hver lufthavn.
  • Det betyr at hvis et flyselskap har 1000 flere utenlandspassasjerer til en bestemt flyplass enn året før, vanker det 25.000 kroner i bonus fra Avinor.
  • Bonusen gjelder både rute- og chartertrafikk.

Kilde: Aftenposten





www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart