-->

28. april 2014

Norwegian legger Dreamlinerordre på is


Ingen drøm. Norwegian legger Dreamlinerordre på is (Foto: Norwegian)
Norwegian har ennå ikke mottatt den amerikanske godkjenningen de trenger for sitt irske langdistanseselskap. Nå setter flyselskapet bremsene på forhandlingene om nye «drømmefly».

- Dessverre har forsinkelsen i Det amerikanske transport-departementet ikke gitt oss noe annet valg enn å sette våre forhandlinger med Boeing


om å kjøpe 20 nye 787-9 Dreamlinerfly på hold, skriver Bjørn Kjos i et brev til den irske transportministeren.
annonse


Der beskriver Kjos, i følge E24.no, usikkerheten som Norwegian nå må håndtere ettersom de ennå ikke har mottatt den amerikanske godkjenningen de trenger for å fly sine langdistansefly til USA med sitt nye langdistanseselskap i Irland.

Bjørn Kjos viser til at fremtiden til Norwegian Air International i USA må avklares før de kan gå videre med forhandlingene med Boeing. Selskapet har base i Irland og har fått den nødvendige driftslisensen fra irske myndigheter.

Seks stykk bekreftet
Ordren det er snakk om er en mulig bestilling på 20 Dreamliner 787-9. Det er en versjon som er noe større og har flere seter, enn den første versjonen som Norwegian bestilte.

Norwegian sendte i februar ut to pressemeldinger der det kom frem at de hadde inngått intensjonsavtaler om å lease henholdsvis to og fire fly, tillsammen seks 787-9-maskiner. Disse skulle leveres fra 2017 og utover.

Norwegian har per i dag fire fly av typen Dreamliner 787-8 i flåten sin. Selskapet har bestilt totalt 14 fly i denne versjonen. Ytterligere tre vil bli levert i år mens resten skal leveres frem til 2018.

Norwegian ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte påstandene, annet å refere til brevet fra Kjos til irske myndigheter.

- Det er ikke noen stor hemmelighet at Norwegian har jobbet for å skaffe flere fly, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til E24.

Venter på USA
Norwegian har opprettet et nytt selskap, Norwegian Air International, i Irland som skal drifte langdistanserutene til selskapet.

Norwegian har mottatt et såkalt Air Operator Certificate (AOC) for dette selskapet, noe som er nødvendig for å drive et flyselskap.

For å drive lufttransport til USA må man i tillegg ha en lisens fra amerikanske myndigheter. Etter en avtale mellom EU og USA skal ethvert flyselskap med en godkjent AOC også kunne få rettigheter til å fly over Atlanterhavet.

Mens Norwegian venter på den amerikanske godkjenningen av sitt irske selskap, flyr de på sin norske tillatelse. Norwegian har fått en midlertidig dispensasjon fra norske myndigheter for å fly sin irskregistrerte Dreamlinerfly til USA på den norske lisensen.

Søknaden Norwegian har sendt til amerikanske myndigheter har imidlertid møtt stor motstand, og andre flyselskaper og fagforeninger argumenterer med at selskapet har satt opp et selskap i Irland for å kunne presse ned lønninger og arbeidsvilkår.

Norwegian har avvist påstandene om at de driver sosial dumping i luften gjennom det nye selskapet.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner

om oss   kontakt oss   facebook   twitter   instagram   nettsidekart
Vi bruker cookies fra Google Analytics til å måle trafikken på artiklene
No instrument approach procedure established for this webpage