Håndbagasje: dette kan du ha med deg på flyet


Du kan ta med kniv som er inntil seks centimeter lange (Illustrasjonsfoto)
Mange er nok av den oppfatning at flyplassens sikkerhetskontroller er altfor strenge, og ikke minst trege. Greit nok, det kan være irriterende at du ikke får ha med deg hårsprayen og bodylotionen du ikke klarer deg uten i håndbagasjen.

Men visste du at det er tillatt med blant annet kniver inntil seks centimeter, barberhøvel og håndjern?


Du vil bli overrasket over hva som faktisk er tillatt å ta med seg ombord.
annonse


Strikkepinner er ok på fly
De fleste redskap som ikke utgjør en trussel, er ikke å anse som forbudte gjenstander i sikkerhetskontrollen. Det er med andre ord ikke nødvendig å la strikketøyet bli igjen hjemme når du skal ut på reise.

- Strikkepinner står ikke på lista over forbudte gjenstander da de ikke anses å kunne benyttes som våpen. Du kan ta med deg vanlige strikkepinner av normal størrelse i håndbagasjen, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet, til klikk.no.

- Nåler, sakser med bladlengder opp til seks centimeter, og andre redskaper som benyttes i forbindelse med håndarbeid, er lov å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen, sier han videre.

Likevel kan sikkerhetskontrolløren stanse enhver gjenstand som kan forårsake alvorlig skade eller true sikkerheten om bord.

- Selv om det står at en gjenstand er tillatt i regelverket, vurderes enhver situasjon etter forholdene, fortsetter Erlandsen.

Så mye håndbagasje kan du ha med. Stor, oppdatert oversikt med 36 flyselskap

Når det gjelder europeisk væskeforbud kan man lett bli forvirret. Hovedregelen er at alt som ikke er hardt eller tørt, anses som å være flytende eller pasta. Det flytende kan tas med i håndbagasjen i begrensede mengder, så lenge det ikke overstiger 100 milliliter.

- Kan du helle det eller spre det, er det væske eller pasta. For eksempel er brunost hard, mens prim er pasta, sier han.

På Luftfartstilsynets hjemmesider ligger det en tabell som kanskje kan gjøre forskjellene tydligere. Her ser du hvilket alternativ du kanskje kan erstatte med favoritten.


DETTE ER LOVDETTE ER FORBUDT
(tillatt i begrensede mengder)
Deo-stick, roll-on, leppestift og dekkstiftLippgloss og foundation
Hele egg, både rå og kokteKnuste egg og eggerøre
ProteinpulverFerdig proteindrikk
HårpudderHårspray, gelé, voks, krem, skum
Kakebunn, tørre kaker, cookiesKake, bakverk med fyll
SåpestykkeSjampo, flytende såpe
Eple, melon, tomat, appelsinGrøt, pudding, krem, saus
Hele bærSyltetøy
Brunost/ HvitostPrim, muggost, kremost
Kilde: Flypassasjer.no/ klikk.no

Lighter, kniver og stormkjøkken
Medierådgiver ved Oslo Lufthavn AS, Lasse A. Vangstein, anbefaler alle som skal reise med fly å alltid sjekke håndbagasjen før man begynner å pakke til reisen.

- Alt flytende under 100 milliliter skal legges i gjennomsiktig plastpose. Er du i tvil, sjekk inn i kofferten det du skal ha med deg på turen.

Han forteller at mange blir overrasket når de finner ut at det er lov å ha med neglesakser, neglefiler og strikkepinner om bord i flyet. Mange tenker heller ikke over at det er tillatt med lighter (maks en per person), stormkjøkken og drivstoffbeholdere (ubrukte) og kniver opp til seks centimeter.

- Når det gjelder kniv, har norske luftfartsmyndigheter og Avinor valgt å legge seg på dette nivået. De fleste mindre lommekniver som får plass i vesken har blader som er under seks centimeter lange.

- Disse kan som regel kun brukes til å skrelle frukt og småspikking, og anses ikke som farlige. Likevel vil det til enhver tid gjøres en skjønnsmessig vurdering av sikkerhetskontrolløren, sier han.

Plastbestikk og butte smørekniver regnes ikke som kniver, og kan også tas med. Likevel kan sikkerhetskontrolløren avvise enhver kniv som vekker kontrollørens bekymring.

Vær også oppmerksom på at det ikke er tillatt å bære kniv på offentlig sted i Norge, med mindre det er i forbindelse med utøvelse av yrke, friluftsliv eller når kniven er tilbehør til bunad.

Dartpiler og lekepistoler på fly
Andre ting som du sikkert ikke visste du kunne ha med er blant annet dartpiler, lekepistoler (så lenge de ikke kan forveksles med ordentlige våpen), vandrestaver, skøyter, håndjern, fiskestang, sprøyter og sprøytespisser. Potteplanter er også tillatt, med mindre den står i våt jord og overstiger væskeforbudet. Det er med andre ord ingen grunn til å spare på plassen i håndbagasjen!

Sprettert (!), balltre og spyd er forbudt
Vangstein anbefaler å beregne god nok tid til å kunne sende gjenstanden som innsjekket bagasje dersom den ikke kan tillates i håndbagasjen.

annonse


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2020
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner

om oss   kontakt oss   facebook   twitter   instagram   nyhetsbrev   nettsidekart