-->

9. juni 2014

Håndbagasje: dette kan du ha med deg på flyet

Du blir kanskje overrasket over hva du kan ha i bagasjen ? (Illustrasjonsfoto)

Mange er nok av den oppfatning at flyplassens sikkerhetskontroller er altfor strenge, og ikke minst trege. Greit nok, det kan være irriterende at du ikke får ha med deg hårsprayen og bodylotionen du ikke klarer deg uten i håndbagasjen.

Men visste du at det er tillatt med blant annet kniver inntil seks centimeter, barberhøvel og håndjern? Men la blåselampa bli igjen hjemme.
annonse

Du vil bli overrasket over hva som faktisk er tillatt å ta med seg ombord, enten det skal i håndbagasjen eller i innsjekket bagasje.

Nedenfor finner du en svært omfattende liste med nesten 100 punkter med hva som er tillatt ombord i fly, og ikke.

Listen er i sin helhet utgitt av Luftfartstilsynet, og det er de som til en hver tid reviderer denne.


PC eller nettbrett
PC eller nettbrett skal tas ut av håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen.

Medisinsk utstyr med litiumbatterier
Medisinsk utstyr med litiumbatterier under 100Wh kan plasserer i håndbagasje eller innsjekket bagasje uten at flyselskapets tillatelse må innhentes.

Hoverboard
Hoverboard kan tas med som håndbagasje eller innsjekket håndbagasje, men på grunn av fare for brann anbefales det ikke å sende hoverboards i innsjekket bagasje. Flere flyselskap har bestemt seg for å forby alle hoverboards om bord på sine fly. Undersøk derfor om flyselskapet tillater hoverboards om bord.

Bunad
Bunad og bunadssmykker kan tas med i håndbagasjen. Men bunadskniver må sendes i innsjekket bagasje eller i spesialbagasje.

Rogn, hele fiskeegg
Rogn, hele fiskeegg er tillatt i håndbagasjen.

Kjøtt
Kjøtt og kjøttfarse er tillatt i håndbagasjen, mens kjøttfarse regnes som flytende og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Proteindrikk og sportsdrikk
Proteindrikk og sportsdrikk regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Syltetøy
Syltetøy regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Frukt
Hel frukt, som eple, melon, tomat og appelsin er tillatt i håndbagasjen.

Tannkrem
Tannkrem regnes som flytende, og det kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Hudkrem og lotion
Dette regnes som flytende, og det kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Talkumpulver
Talkumpulver er tillatt i håndbagasjen.

Prim, muggost og smøre-ost
Disse ostene regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Brunost og hvitost
Brunost og hvitost er tillatt i håndbagasjen.

Såpestykke
Såpestykke er tillatt i håndbagasjen.

Leppestift, solstift og dekkstift
Dette er tillatt i håndbagasjen.

Lipgloss
Lipgloss regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.

Sprøyter og sprøytespisser
Sprøyter og sprøytespisser er tillatt å ta med i håndbagasjen.

Springkniv-kam
En kam som ser ut som en springkniv når den er foldet, vil i foldet tilstand se ut som den kan forårsake alvorlig skade. Den er derfor ikke tillatt i håndbagasje, men kan tas med i innsjekket bagasje.

Balltre
Balltre er ikke tillatt i håndbagasjen, men kan tas med i innsjekket bagasje.

Padleårer
Padleårer kan tillates i håndbagasjen, men dette bør sjekkes med flyselskapet du skal reise med.

Håndjern
Håndjern kan tillates i håndbagasjen, men dette bør sjekkes med flyselskapet du skal reise med.

Bowlingkule
Bowlingkuler kan være tillatt i håndbagasjen, men dette må sjekkes med flyselskapet du skal reise med.

Redningsvest med gasspatroner
Redningsvest med inntil 2 små gasspatroner, CO2 eller annen div. 2.2 gass, og inntil 2 reserve gasspatroner er tillatt i håndbagasjen.

Lighter
Én lighter per person er tillatt i håndbagasjen. «Zippo»-type lightere er også tillatt dersom drivstoffet er absorbert i vatt/bomull i «tanken». Lightere der drivstoffet ikke er absorbert i vatt eller bomull, er forbudt å ta med på flyet. Lightere som mikser gass og luft før antenning («blåflammelightere») er kun tillatt dersom de har en sikringsmekanisme. Det er ikke tillatt å plassere lightere i innsjekket bagasje. Refillgass og ekstra drivstoff er forbudt. Lightere som kan forveksles med våpen er forbudt.

Stormkjøkken og drivstoffbeholdere
Stormkjøkken med drivstoffbeholdere som aldri har vært i bruk, det vil si aldri har inneholdt brannfarlig væske, er tillatt i håndbagasjen og innsjekket bagasje. Stormkjøkken og drivstoffbeholdere som har inneholdt brannfarlig væske, kan under visse forutsetninger tas med i innsjekket bagasje, men dette må sjekkes med flyselskapet ditt.

Fiskestang
Fiskestang kan tillates, men flyselskapene kan ha restriksjoner på å ta den med i håndbagasjen. Sjekk dette med flyselskapet du skal reise med.

Neglklipper
Neglklipper er tillatt i håndbagasjen.

Egg
Hele egg, både rå og kokt er tillatt i håndbagasjen. Knuste egg og eggerøre regnes som væske, og kan kun tas med i begrenset mengde, det vil si i beholdere på 100 ml. Større mengder må tas med i innsjekket bagasje.

Fyrverkeri og annet pyroteknisk utstyr
Dette er ikke tillatt å ha med på flygingen, fordi det regnes som sprengstoffer, brannfarlige stoffer og innretninger som kan forårsake alvorlige skader eller utgjøre en trussel mot luftfartøyets sikkerhet.

Tapetkniv
Tapetkniv er ikke tillatt i håndbagasje, men kan tas med i innsjekket bagasje.

Kampsportsutstyr
Kampsportsutstyr med skarp spiss eller egg kan ikke tas med i håndbagasje, men kan sjekkes inn.

Boremaskin, bor og elektrisk drill
Disse gjenstandene kan ikke tas med i håndbagasje, men kan tas med i innsjekket bagasje.

Harpungevær
Dette er ikke tillat i håndbagasjen, men kan sjekkes inn. Harpun og harpungevær regnes som skytevåpen og innretninger som avfyrer prosjektiler, som kan, eller som tilsynelatende kan, forårsake alvorlige skader ved å avfyre et prosjektil.

Skrujern og meisel
Verktøy med et blad eller skaft som er lengre enn 6 cm og kan brukes som våpen, f.eks. skrujern og meisler, kan ikke tas med i håndbagasje, men kan tas med i innsjekket bagasje.

Sag
Vanlig og batteridreven sag kan ikke tas med i håndbagasje, men er tillatt i innsjekket bagasje.

Detonatorer og lunter
Detonatorer og lunter er ikke tillatt å ha med seg seg på flyreiser, verken i innsjekket bagasje eller i håndbagasjen.

Fisk
Fisk er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen. Skal du ta med fisk, er det ditt ansvar å sikre at det ikke oppstår lekkasje eller lukt. Noen selskaper har restriksjoner på lett bedervelige matvarer. Dersom flyselskapet tillater det, er ikke securityregelverket til hinder for å ta med hel fisk, fiskefilet eller fiskeskiver i håndbagasje eller innsjekket bagasje – både fersk og frosset. I alle tilfeller bør fisken være vakuumpakket. Malt, kokt eller stekt fisk kan falle under begrensninger som gjelder væsker og pasta. Se eget avsnitt om væskerestriksjoner.

Sprettert og slynge
Spretterter og slynger er ikke tillat å ha med i håndbagasje men kan tas med i innsjekket bagasje. Dette fordi spretterter og slynger regnes som innredninger som kan avfyre prosjektiler og potensielt forårsake alvorlige skader.

Ammunisjon
Det er tillatt å ha med ammunisjon i innsjekket bagasje så lenge flyselskapets prosedyrer for håndtering av våpen og ammunisjon følges. Passasjeren må informere flyselskapet ved innsjekk om at bagasjen inneholder ammunisjon. Kun ammunisjon i fareklasse Div. 1.4S, UN 0012 eller UN 0014 er tillatt. Ammunisjonen skal være forsvarlig pakket. Passasjerer kan ta med inntil 5kg (11 lbs) bruttovekt per person og ammunisjonen må være til passasjerens eget bruk. Ammunisjon med eksploderende eller brennende prosjektiler er ikke tillatt. Det er ikke tillatt å sampakke flere passasjerers tillatte mengde. Man kan bare ta med ammunisjon til utlandet dersom det er tillatt på bestemmelsesstedet, samt alle steder den reisende mellomlander. Dette må sjekkes med landet du reiser til. Ta kontakt med flyselskapet du reiser med for mer informasjon om pakking av ammunisjon.

Powerbank
Enheter der hovedformålet er å gi strøm til andre enheter kan kun tas med i håndbagasjen. Enheten må sikres mot kortslutning. Maksimal tillat effekt er 160Wh, og flyselskapets tillatelse må innhentes mellom 100Wh og 160Wh. Det er tre grenser når det gjelder elektronikk med litium-batterier: -Under 100wh – (tillatelse ikke nødvendig). -Mellom 100 og 160wh – (flyselskapets tillatelse er påkrevd) -Over 160wh – (farlig gods – ikke lov å ta med i handbagasje eller innsjekket bagasje) I tillegg kommer en rekke andre krav og begrensninger.

Elektronikk i håndbagasjen
Litiumbatteriet i enheten må ikke overskride 160Wh, max 2g litium for litium-metallbatterier, og batteriet må være testet iht UN 38.3. Flyselskapets tillatelse må innhentes dersom enhetens batteri er mellom 100wh og 160wh. Det er ikke tillat flere enn 15 elektroniske enheter pr passasjer uten flyselskapets tillatelse. Det er tre grenser når det gjelder elektronikk med litiumbatterier: -Under 100wh – (tillatelse ikke nødvendig). -Mellom 100 og 160wh – (flyselskapets tillatelse er påkrevd) -Over 160wh – (farlig gods – ikke lov å ta med i handbagasje eller innsjekket bagasje) I tillegg kommer en rekke andre krav og begrensninger. På mange enheter oppgis batteriets styrke i mAh.

Elektronikk i innsjekket bagasje
Litiumbatteriet i enheten må ikke overskride 160Wh, max 2g litium for litium-metallbatterier, og batteritypen må være testet iht UN 38.3. Hvis enheten er mellom 100wh og 160wh, må flyselskapets tillatelse innhentes. Enheten må være helt avslått (ikke i hvilemodus) og beskyttet mot skade og at enheten slås på ved uhell. Det er ikke tillat med flere enn 15 elektroniske enheter pr passasjer uten flyselskapets tillatelse. Det er tre grenser når det gjelder elektronikk med litiumbatterier: -Under 100wh – (tillatelse ikke nødvendig). -Mellom 100 og 160wh – (flyselskapets tillatelse er påkrevd) -Over 160wh – (farlig gods – ikke lov å ta med i handbagasje eller innsjekket bagasje) I tillegg kommer en rekke andre krav og begrensninger.

Elektroniske sigaretter med litium-batteri
Disse er kun tillatt i håndbagasjen, og de må sikres mot aktivering. Batteri eller enhet må ikke lades om bord. Max 100Wh batteristyrke, 2g litium, og batteritypen må være testet iht UN38.3.

Matpakke
For eksempel brødskive med smør og pålegg, eller kjeks med fyll er tillatt å ta med i håndbagasjen.

Kakebunn, tørre kaker, kjeks og cookies
Disse er tillatt å ta med i håndbagasjen.

Kake og bakverk med fyll
Kake og bakverk med fyll regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Sjokoladepålegg
Sjokoladepålegg regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Sjokolade, konfekt og porøs sjokolade
Dette er tillatt i håndbagasjen.

Kokosnøtt og kokosmelk
Kokosnøtter er tillatt å ta med i håndbagasjen, men kokosmelk kan kun tas med i begrenset mengde, det vil si i beholdere på 100ml. Større mengder kokosmelk må tas med i innsjekket bagasje.

Proteinpulver
Proteinpulver er tillatt i håndbagasjen.

Bær
Bær er tillatt i håndbagasjen.

Kaviar
Kaviar på tube regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Grøt, pudding, gelé og krem
Grøt, pudding, gelé og krem regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Sjampo og flytende såpe
Sjampo, flytende såpe og shower gel regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Deodorant
Deo-stick er tillatt i håndbagasjen, mens roll-on regnes som flytende og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.

Smør og margarin
Smør og margarin regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Stearinlys og telys
Stearinlys og telys kan tas med i håndbagasjen.

Potteplanter
Potteplanter vil mest sannsynlig kunne medbringes i håndbagasjen. Hvis planten står i veldig våt jord, vil den kunne bli stanset, da vil den omfattes av væskeforbudet. Det er sikkerhetskontrolløren som avgjør dette.

Smør og margarin
Smør og margarin regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Stearinlys og telys
Stearinlys og telys kan tas med i håndbagasjen.

Potteplanter
Potteplanter vil mest sannsynlig kunne medbringes i håndbagasjen. Hvis planten står i veldig våt jord, vil den kunne bli stanset, da vil den omfattes av væskeforbudet. Det er

Biljardkø
Biljardkø kan tillates i håndbagasjen, dette må sjekkes med flyselskapet du skal reise med.

Lekepistol og våpenimitasjoner
Du kan ta med lekepistoler som overhodet ikke kan forveksles med ordentlige våpen i håndbagasjen. Lekevåpen, etterligninger og imitasjoner som kan forveksles med reelle våpen er ikke tillatt. Sikkerhetskontrolløren avgjør hva som skal stanses.

Dartpiler
Dartpiler kan tillates i håndbagasjen, men dette bør sjekkes med flyselskapet du skal reise med.

Krykker
Krykker er tillatt i håndbagasjen.

Skateboard
Skateboard er tillatt i håndbagasjen.

Tennisracket
Tennisracket kan tillates i håndbagasjen, men dette bør sjekkes med flyselskapet du skal reise med.

Skøyter
Vanlige skøyter er tillatt i håndbagasjen.

Sparkesykkel
Sparkesykkel kan tillates i håndbagasjen, men dette bør sjekkes med flyselskapet du skal reise med.

Telt, teltstenger og teltplugger
Telt, teltstenger og teltplugger kan tillates i håndbagasjen, men dette bør sjekkes med flyselskapet du skal reise med.

Fyrstikker
Én eske fyrstikker per person er tillatt i håndbagasjen.

Gåstaver
Gåstaver er tillatt i håndbagasjen i Norge, men dette vil variere i andre land og må sjekkes med flyselskapene du skal reise med utenfor Norge.

Trankapsler
Trankapsler er tillatt i håndbagasjen.

Pil, bue og armbrøst
Disse gjenstandene er ikke tillat i håndbagasjen, men kan tas med i innsjekket bagasje. Dette fordi det regnes innretninger som avfyrer prosjektiler , og som kan, eller som tilsynelatende kan, gjøre alvorlig skade ved å avfyre et prosjektil.

Startpistol og signalpistol
Disse gjenstandene er ikke tillatt å ta med på flyturen.

Miner, granater og andre militære sprengstoffer
Miner, granater og andre militære sprengstoffer er ikke tillatt å ta med seg på flyreisen. Sprengstoffer, brannfarlige stoffer og innretninger som kan forårsake alvorlige skader eller utgjøre en trussel mot luftfartøyets sikkerhet, er ikke tillatt hverken i håndbagasje eller innsjekket bagasje.

Røykbomber og røykpatroner
Disse gjenstandene er ikke tillat å ta med på flygingen, fordi det regnes som sprengstoffer, brannfarlige stoffer og innretninger som kan forårsake alvorlige skader eller utgjøre en trussel mot luftfartøyets sikkerhet.

Dynamitt, krutt og plastiske sprengstoffer
Disse gjenstandene er ikke tillatt å ta med på flyreiser, verken i innsjekket bagasje eller i håndbagasjen.

Øks og kjøttøks
Disse gjenstandene er ikke tillatt i håndbagasje, men kan sjekkes inn.

Isøks og ishakke
Er ikke tillatt i håndbagasje, men kan sjekkes inn.

Barberblader
Engangsbarberhøvel eller barberhøvel med blader montert i holder/kassett kan tillates i håndbagasjen. Løse barberblader/barberkniver er ikke tillatt i håndbagasjen,

Sverd og sabler
Kan ikke tas med i håndbagasje, men er tillatt i innsjekket bagasje.

Brekkjern
Brekkjern ikke tillatt i håndbagasje, men kan tas med i innsjekket bagasje.

Blåselampe
Blåselamper ikke tillatt å ta med på flyreisen.

Fenghetter
Fenghetter er ikke tillatt å ha med seg på flyreiser, verken i innsjekket bagasje eller i håndbagasjen.

Strikkepinner
Strikkepinner er tillatt i håndbagasjen. De står ikke på lista over forbudte gjenstander, og anses ikke å kunne benyttes som våpen. Du kan ta med deg vanlige strikkepinner av normal størrelse. Men merk at dette gjelder spesifikt for strikkepinner, og ikke gjenstander som ligner, for eksempel syl.

Kniv
Kniver med bladlengde over 6 cm er ikke tillatt i håndbagasje, men kan tas med i innsjekket bagasje. Plastbestikk og butte "smørkniver" regnes ikke som kniver, og kan tas med.

Denne artikkelen er i sin helhet oppdatert februar 2021.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart