-->

17. juni 2014

Kan reiselysten vokse inn i himmelen?


Kan reiselysten vokse inn i himmelen? (Illustrasjonsfoto)
Lave flypriser, stadig nye direkteruter og nordmenns velfylte lommebøker er blitt en uslåelig kombinasjon. Ingen reiser mer til utlandet enn oss. På det mest ekstreme har man opplevd så billige billetter at den dyreste delen av reisen fra Oslo til London har vært flybussekspressen til Gardermoen.
Er det da rart at vi har latt oss lokke ut?





Antall utenlandsreiser økt spesielt mye etter at finanskrisen slo inn i 2008. Rundt fem millioner flere norske reisende på fem år, viser de tørre tall.
annonse


Og da har Avinors spesialrådgiver Jon Inge Lian til og med skrellet vekk alle reisende som ikke er norske, skriver Aftenposten.

Flytrett?
Kommer vi til å se at kurven over nordmenns utenlandsreiser bare fortsetter å vokse og vokse og vokse? Eller kan vi nå - etter alle disse årene - ane en viss tretthet, eller er det en naturlig utflating i en befolkning som tross alt ikke er større enn fem millioner mennesker?

Ja, mener en av de personene her i landet som har best innsikt i nordmenns reisevaner. Han er dessuten en av de få her i landet som har som jobb å finne ut hvordan passasjerutviklingen vil bli i årene fremover.

Nå ser spesialrådgiver Lian i Avinor mørke skyer, kan han avsløre.

- Hovedtyngden av den veksten vi har sett de 10 seneste årene skyldes at Norwegian har utviklet et marked for fritidsreiser til utlandet for nordmenn. Selskapet har en høy andel nordmenn om bord. Dessuten har det vært en sterk tilbudsstimulert vekst med flere ruter og lavere priser.

- Så passasjerøkningen må stoppe eller avta en gang?

- Ja, jeg tror effekten av dette vil avta etter hvert som prisene ikke kan senkes særlig mer og rutetilbudet er blitt svært omfattende.

Knallhard kamp
Christian Grønli er konsernsjef for landets største reisearrangør, Ving. Han har som jobb å sende flest mulig nordmenn på solferie rundt om i verden. Han avfeier ikke spådommen om at økningen i utenlandsreiser etter hvert vil flate ut:

- Jeg har lært meg at ingenting vokser inn i himmelen, ei heller antall nordmenn som reiser ut av landet, så jeg deler nok synet til Avinors rådgiver om at trafikken vil flate ut, mener Grønli.

- Ønsker vi rett og slett ikke å reise mer?

- Jo da, men både tid og økonomi vil spille inn. Veksten kan ikke fortsette. Det er også signaler om at belegget på mange ruter er svakere enn tidligere, hvilket igjen går ut over flyselskapenes lønnsomhet. For de fleste aktørene er det ikke så mye mer å gå på når det gjelder lavere priser. Det er knallhard kamp om kundene, hvor pris som vanlig er det viktigste parameteren for å stimulere etterspørselen, mener Grønli.

Egget er fullt
Hans kollega i Star Tour, Lena Petersson ser også at vekstkurven vil flate noe ut i tiden fremover.

-  Vi er et begrenset marked. De fleste av oss har kun 5-6 ukers ferie pr. år pluss helger - og da skal gjerne hytta, besøk hos svigers, fotturer i fjellet, pusse opp og delta på dugnader inn i dette. Og så skal vi jo jobbe eller gå på skole også. Egget er fullt. Ikke noe å si på reiselysten - vi er på topp i Europa, godt hjulpet av en god økonomi.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart