-->

30. november 2014

Har ikke lov å ta betalt for taxfreeposene


Har ikke lov å ta betalt for taxfreeposene (Espen Solli/ OSLAS)
Taxfreebutikkene på landets flyplasser kommer ikke til å ta betalt av kundene for de mellom 7 og 8 millioner plastposer som flypassasjerene bruker hvert eneste år.

Dermed brygger det opp til nok en stridssak som følge av den omstridte plastposeavgiften på kr. 1,50 som skal innføres fra mars neste år.De som handler avgiftsfrie varer på flypassene i Oslo, Stavanger, Kristiansand, Bergen og Trondheim vil ikke bli avkrevd avgiften. Håkon Fjeld-Hansen er sjef for Travel Retail Norway, som kontrollerer mesteparten av flyplass-salget. Han mener selskapet rett og slett ikke vil ha lov til å ta betalt for plastposene.
annonseHva kan de egentlig ta betalt for?
- Vår drift er strengt regulert av myndighetene og der det i detalj er beskrevet hva vi kan ta betalt for. Der står ikke handleposer av plast nevnt, og det innebærer etter vår mening at vi ikke kan selge den varen. Hvis myndighetene vil det annerledes må avtalen vår omdefineres, sier Fjeld-Hansen til Aftenposten.

Han sier at hvis taxfreebutikkene likevel blir tvunget til å betale avgiften på kroner 1,50 per pose fra mars, vil det bety at selskapet må ta av egen kasse for å betale inn de millionene avgiften representerer for selskapet.

- Vi vil ikke ha noen mulighet til å dekke inn denne utgiften fra kundene, slik bevillingen vår er nå. Å øke prisene for på den måten å dekke inn avgiften kommer ikke på tale, sier Fjeld-Hansen.

Flertall på Stortinget vil ha Vinmonopol på flyplasser

Vil søke om dispensasjon
Han sier at dersom Finansdepartementet skulle bestemme at poseavgiften også skal betales i forbindelse med den avgiftsfrie handelen på flyplasser, kommer Travel Retail Norway til å søke dispensasjon fra denne ordningen på de taxfreebutikke på avgang.

- Vi vil anse det som urimelig at folk som skal reise ut av landet skal svare for en norsk avgift i en avgiftsfri butikk, sier Fjeld-Hansen til avisen.

Den nye avgiften er et resultat av forliket de borgerlige partiene ble enige om på Stortinget fredag. Der går Regjeringen inn for en plastposeavgift på 1 krone og 50 øre pr. pose. Dette vil gi 900 millioner kroner ekstra i statskassen neste år, og omtrent 1,25 milliarder i året de påfølgende årene.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart