-->

19. desember 2014

Gratis å fly i 2018?


Flyreisen kan bli finansiert av reklame om noen år, tror SAS-sjef
Han fleiper ikke, konserndirektøren i SAS, Eivind Roald, når han sier at det allerede om tre år kan bli gratis å fly.

- Det er ikke tull, nei. I vår industri må vi innse at vi ikke er veldig innovative når det gjelder det å treffe kunden, sier Eivind Roald til Dagbladet.SAS har nettopp offentliggjort årsresultatene sine. De skuffet stort da de i dag leverte svakere tall enn ventet. SAS-gruppen har tapt 300 millioner kroner. Men konserndirektøren har likevel klart å skifte fokuset, da han til E24 først fortalte at flyturer kan bli gratis allerede om få år.
annonse

- Da telekomindustrien for 10, 12 år siden sa at det en dag kom til å bli gratis å ringe, fnøs vi av det. «Det er ikke mulig», sa folk. Men i dag finnes det i stor grad, fordi man nå ofte betaler for datapakker, sier Roald til Dagbladet.

- Finansiert av flypartnere
- Og for seks, sju år siden snakket man om å høre gratis på musikk. Det mente folk var umulig. Men i dag aksepterer vi å streame musikk i bytte mot litt reklame. Det er retningen industriene beveger seg i.
Det er det som er baktanken, forklarer han.

- I vår industri vil det da dreie seg om at man som kunde sier ja til å betale for tjenester i form av skatter og avgifter, og at flyreisene blir finansiert av flypartnerne, sier Roald.

Slik kan flyturen med tida bli gratis, ifølge Roald:
  • Èn modell kunne tenkes å være slik at reisende må være Eurobonuskunder for å få disse fordelene. Én annen modell vil være å la alle benytte seg av sjansen.
  • Deretter vil du kun betale skatter og avgifter for flyturen.
  • Til gjengjeld vil du på flyet bli introdusert for reklamer som er tilpasset deg. Personen ved siden av deg er kanskje interessert i reise, og får reklame tilpasset det. Selv er du kanskje sports- eller bilinteressert, og får reklamer tilpasset dine interesser.
  • Reklamene vil være tilpasset deg på samme måte som reklame i Google, Facebook og andre nettsider: basert på klikkmønsteret ditt, nettsider du har besøkt og emner du har søkt på.
  • På den måten er det eksterne partnere av flyselskapet som i det store og hele finansierer flyturen.

Mange reagerer
Roald sier han har mottatt en god del reaksjoner etter uttalelsen og at flyvninger i framtida kan bli gratis.

- Jeg registrer at mange reagerer. Men da viser jeg til at folk fnøs av de overnevnte tankene for åtte, ti år siden. Ringer du meg om 10 år, så er jeg sikker på at det ofte er slik jeg beskriver nå. At reisen i det store og hele er betalt av eksterne bedrifter, sier han.

- Realiteten hos oss at vi begynner å få større og større inntekter for Eurobonus-kundene våre. Du kan se til andre selskaper - ta Apple, for eksempel - som opprinnelig solgte telefoner og Mac. I dag tjener de mye eksempelvis fra iCloud og apper. Alle industrier flytter seg i hvordan inntekter skapes.

Han står fast ved at 2018 kan være et riktig tidspunkt.

- Dette er ikke et forsøk på å si at det blir slik på alle SAS' flyvninger. Men det er et bilde på innovasjonen og framtidsutsiktene våre, sier han.

Rivalen Norwegian har ikke den samme framtidsplanen
- Vi er også opptatt av at det skal være så bilig som mulig for folk å fly, men det at flyreisenen skal være reklamefinansiert, har vi ikke tro på. Vi tror passasjerer ønsker å kose seg med en helt reklamefri film på turen, og heller bli underholdt og se filmer uten reklame, sier Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart