-->

8. februar 2015

Flere flyselskap tar betalt for bagasjen


Flere flyselskap tar betalt for bagasjen din (Illustrasjonsfoto)
Det er knallhard kamp om billettpengene til norske flyreisende. Derfor pynter flyselskapene i stadig større grad på prisene for å få dem til å virke lavest mulig.

Et knep som nå brer om seg er at stadig flere flyselskaper selger billetter uten at bagasje og sete er inkludert i prisen. Det stiller økte krav til den som skal finne de billigste billettprisene.




Konsernsjef i landets nest største reisebyrå, Berg-Hansen, tror lokkeprisene kommer til å øke, og at de fleste reisende heller ikke ser ut til å ha noe imot det:
annonse


En undersøkelse reisebyråkjeden har gjort blant 18.000 av sine kunder svarer seks av ti – 57 prosent – at de foretrekker å velge tilleggstjenester etter behov.
- Dette er et relativt klart svar fra markedet. Mange av de store flyselskapene, som til nå har inkludert koffert og sete i prisen, endrer nå praksisen og innfører gebyrer for dette. Dette vil vi se blir normalen hos de fleste selskap om kort tid, sier adm.dir. i Berg-Hansen reisebyrå, Per Arne Villadsen til Fædrelandsvennen.

Tar etter lavprisselskapene
Han sier at globale aktører som både KLM og British Airways allerede har priset enkelte billetter ekstra lavt for dem som ikke har annet enn håndbagasje. Også SAS og Lufthansa har i det stille begynt å ta ekstra betaling for å reservere sete tidlig for dem som reiser på de billigste billettene.

- SAS har forsøkt så godt de kan å kommunisere at hos dem er alt inkludert. Men det er som å kjempe mot vindmøller ettersom mange starter kjøpsprosessen på søkemotorer som Finn.no og Momondo.no, og der er det laveste annonsepris som gjelder, sier Villadsen.

Står for en tredjedel av inntektene
Han tror de store selskapene etter hvert ikke har noe annet valg enn å følge etterspørselen i markedet, som også har vist seg å være en svært så lønnsom affære for flyselskapene:

- For enkelte lavprisselskaper står tilleggstjenestene for rundt 30 prosent av inntektene. Jeg tror vi kommer til å se at det å kunne kjøpe tilleggstjenester etter behov er det som kommer til å bli normalen hos de aller fleste flyselskap. Det blir viktig for dem for å gjøre seg så attraktiv som mulig på de store søkemotorene. Det er en stadig kamp blant selskapene om å havne som de aller billigste når kundene foretar søk etter flybilletter. Det kan de oppnå hvis de har en lav utgangspris, mener Villadsen.

Så mye håndbagasje kan du ha med

Han mener tradisjonell handel gjør nettprisen mer vanlig hos folk. Det samme skjer når du skal kjøpe ny bil, ny sykkel eller handle datautstyr. Du velger selv hvor høy sluttprisen skal bli.

SAS: Fastholder sin praksis
Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier at SAS har en del tilleggsprodukter i dag som ikke inngår i billettprisen – f.eks. servering i økonomiklasse.

- Inntektene fra tilleggstjenester øker også hos oss, og først og fremst forsøker vi å gi våre kunder i SAS' økonomiklasse muligheten til å kjøpe til en del tjenester og produkter som ellers finnes kun i de høyere service- og prisklassene, sier han.

Johansen sier at SAS ikke har noen planer om å ta vekk det som i dag er gratis bagasje og setevalg før avreise.

- I den grad man skal kunne spå en utvikling så ønsker SAS å differensiere seg fra sine nærmeste konkurrenter, sier han.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart