-->

18. april 2015

Nå starter flyreisen fra Gardermoen på en ny måte


Automatisk billettkontroll ved Oslo lufthavn (OSL AS)
Nå blir flyreisen din enda mer automatisert: Mandag tok Oslo Lufthavn i bruk utstyr som erstatter dagens manuelle billett-kontroll, og Norges hovedflyplass er blant de mest automatiserte i Europa.

Før sommeren skal hele dagens fysiske billettkontroll være automatisert, og publkum må venne seg til at flyreisen starter på en litt annen måte enn i dag.
Med det nye automatiseringsfremstøtet er Oslo Lufthavn så nær en full automatisering som mulig:
annonseEtter dette er det bare i sikkerhetskontrollen du må møte en manuell og fysisk kontroll. Resten av flyreisen er automatisert, for den som vil.

Oslo Lufthavn har lagt seks millioner kroner i prosjektet som ble åpnet sist mandag. Lufthavnen regner det som en god investering på mer enn en måte: raskere reise og sparte vekterutgifter.

- Vi regner med å tjene inn dette beløpet på et års tid, sier mediesjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn til Aftenposten.

Erstatter manuell billettkontroll
De nye automatene som reisende på Gardermoen nå må venne seg til å bruke skal erstatte dagens billettkontroll, som skjer før sikkerhetskontrollen.

I dag er det vektere som foretar en fysisk kontroll av at bare de som har gyldig billett og skal ut å reise, slipper forbi sikkerhetskontrollen og inn i selve avgangsdelen av flyplassen.

Det er denne funksjonen som nå blir erstattet av automater, ikke ulik de man finner i andre sperrebommer.

De er enkle å bruke: Ved å legge billettens strekkode mot en avleser, blir porten åpnet og passasjeren kan spasere videre inn til sikkerhetskontrollen.

Skal sile passasjerene
Kontrollen er ikke noe norske myndigheter har funnet på. Det er EU som har bestemt at bare de som skal ut å reise, skal slippe inn på avgangsområdet på lufthavnene.
Den positive konsekvensen av automatiseringen er dog at reisen vil kunne bli enklere og gjennomføres enda kjappere enn før, hvis teknologien virker som den skal.

Selv om det ennå er et begrenset antall automater ute, er effekten allerede god:

- Sikkerhetskontrollen betjener i dag 4-4500 reisende i timen, og rundt halvparten av disse bruker nå automatene. Vi har hatt noen automater til utprøving den senere tid, og tilbakemeldingene er svært gode. Dette er et bra system, sier Andersen.

Etter hvert skal flere automater komme opp, slik at tjenesten skal dekke flyplassens behov for den EU-pålagte billettkontrollen. Kontrollen er en del av anti
terrorarbeidet i europeisk luftfart. På OSL understreker man imidlertid at det alltid vil finnes et alternativ for manuell kontroll som i dag, for de som ikke er bekvem med automater eller har redusert mobilitet.

Med billettkontrollautomatiseringen er flyreisen så å si fullt ut automatisert, for de som vil ta i bruk de tilgjengelige tilbud:

Dette er i dag automatisert
Innsjekk: For mange år siden kom innsjekkingsautomatene, som gjør det mulig å sjekke inn seg selv, få skrevet ut tag for bagasje og velge sete på flyet. Finnes på de fleste flyplasser.

Bagasje: Etter innsjekk på automat kan du selv sende bagasjen i egen bagasjeautomat. De fleste store flyplassene i Norge har denne tjenesten.

Billettkontrollautomat: Nye automater, foreløpig bare på Oslo Lufthavn, som gjør at du slipper å stå i kø for å få kontrollert billetten.

Boardingautomat: Egne skannere sjekker billetten slik at du kan foreta billettkontrollen før du går om bord i flyet på egenhånd. De fleste flyselskap tilbyr denne tjenesten.

Passautomat: For ankommende passasjerer utenfor Schengen-området er det mulig å kontrollere passet i en egen automat, som er satt opp i passkontrollområdet.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart