-->

29. april 2015

Snart slutt på ekstra innsjekk på Gardermoen


Forenklet transitt prøves ut fra desember (illustrasjonsfoto)
Fra 1. desember 2015 starter Avinor og flyselskapene en prøveordning med forenklet transfer på Oslo Lufthavn når du er på vei hjem fra utlandet.

Hvis en for eksempel reiser fra utlandet via Gardermoen og skal til Trondheim, innebærer prøveordningen som kalles ”One stop security” at den reisende slipper å hente ut og sjekke inn
annonse


bagasjen på ny ved Oslo Lufthavn. Passasjeren unngår dermed ny sikkerhetskontroll, melder TrønderAvisa.

Tyvstarter i september
Myrold er leder for bransjeutvalget i NHO luftfart og var den som først tok opp behovet for enklere tranfer på Gardermoen. - Det blir tyvstart på prøveordningen allerede fra september. Da vil enkelte flygninger fra utlandet få teste ordningen frem til prøveperioden starter, sier Myrold.

Det er masse som skal være på plass før prøveordningen med ”One stop security” kan startes. Avinor må gjøre noen bygningsmessige tilpasninger, men vil ifølge konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor sørge for at dette blir gjort så raskt som praktisk mulig.

- I tillegg må flyene annonsere landingen annerledes på tur inn til Gardermoen, og også Toll på Gardermoen må endre måte å gjøre ting på, sier Myrold.

All bagasje sjekkes
Mens det til nå har vært kontrollsjekk av enkeltbagasje ved ankomst fra utlandet, vil det nye systemet bygge på at all bagasje kontrolleres. Dette vil bli utført mens passasjerer som kommer fra utland og skal videre til en innlandsgate på Gardermoen spaserer over til gaten.

- Det har vært masse jobbing for å få til dette. SAS tok initiativet, vi fikk med oss Gardermoen, Norwegian og etter hvert Samferdselsdepartementet, mens Tolldirektoratet sa lenge nei. Etter at den nye regjeringen tok tak i saken, har også Toll gått med på en prøveordning, sier Myrold.

Prøves ut i tre år
Prøveordningen skal vare i tre år. Regjeringen vil mot slutten av prøvetiden vurdere om ordningen skal bli permanent.

- Dette har vi jobbet lenge med, og vi er svært tilfredse med at denne prøveordningen nå kommer på plass. Dette vil styrke vår posisjon og konkurranseevne og gjøre oss mer attraktiv for norske og internasjonale reisende. Ordningen vil være svært positiv for norsk luftfart generelt sett, sa tidligere administrerende direktør ved Oslo Lufthavn, Nic Nilsen i fjor.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart