-->

21. mai 2015

Gardermoen får "nye" ventetider


Tidsvarslingen på Gardermoen skal bli bedre (Illustrasjonsfoto)
4 minutters ventetid i sikkerhetskontrollen, melder lystavlen. 20 minutter senere er du framme ved pipeporten.

Ledelsen på Oslo Lufthavn erkjenner at tidsvarslingen i sikkerhetskontrollen ikke er god nok. Derfor legger de om systemet:


Den nye varslingen blir mindre presis - men likevel mer korrekt...
annonse– I dag vises ventetiden i antall minutter. Disse skal vi nå endre til tidsintervaller, forklarer pressesjef på OSL, Joachim Westher Andersen, overfor VG.

Basert på mobiltelefoner
Ventetiden som oppgis på lystavlen foran sikkerhetskontrollen på Gardermoen er basert på sensorer som fanger opp bluetooth- eller wifi-signaler fra telefoner eller andre elektroniske gjenstander som passasjerene bærer på seg.

Den beregnede ventetiden oppdateres hvert minutt - og dataene er kryptert, slik at de ikke kan spores tilbake til «senderen».

Også på Flytoget underveis til Gardermoen vises den oppgitte ventetiden på TV-skjermene - basert på det samme beregningssystemet.

Men målingene er for dårlige: Hyppig-reisende på hovedflyplasen opplever at den anslåtte ventetiden svært ofte ikke stemmer - og nå erkjenner også flyplassledelsen at dagens varslingssystem ikke er nøyaktig nok.

Endrer seg raskt
– Målingene er basert på de passasjerene som allerede har passert. I tilfeller hvor køen vokser eller minsker raskt, vil det være vanskelig å måle representativt, forklarer Westher Andersen.

Når massevis av flypassajerer strømmer til samtidig, for eksempel etter at et par fulle flytog ankommer Gardermoen rett etter hverandre, vokser køen foran sikkerhetskontrollen raskt. Dermed øker også ventetiden brått.

– Den oppgitte ventetiden som vises på tallskjermene vil ha en viss forsinkelse, dermed blir det upresist, forklarer OSL-talsmannen.

Irriterer
Kø i sikkerhetskontrollen er irriterende i seg selv. Når den anslåtte ventetiden heller ikke stemmer, øker irritasjonen.

– Ved å endre visningstidene fra minuttvisning til tidsintervaller, håper vi at reisende vil få en mer fornuftig ventetid å forholde seg til, sier Joachim Westher Andersen.

Symbolene som nå skal brukes er de velkjente «mindre enn» og «større enn»-hakene.

Heretter vil du få beskjed om at køen er «mindre enn fem minutter», «mindre enn ti minutter», «mindre enn 15 minutter» og «mer enn 15 minutter».

Altså mindre presist enn før, men forhåpentlig mer korrekt.

– Det nye anvisningssystemet vil forhåpentlig være implementert før sommertrafikken starter for alvor, avslutter Westher Andersen.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart