-->

11. juli 2015

Istanbul – der øst møter vest


Den blå moske i Istanbul (Berg-Hansen)
Der øst møter vest, der fattig møter rik og der det autentiske møter turismen. Istanbul er en hovedstad som du enten elsker eller hater. Drar du dit bør du ha planen klar!
Istanbul har blitt mer tilgjengelig enn noen gang tidligere. Med tre til fem daglige direktefly og priser som er til å leve med, velger flere nordmenn å dra hit både privat og i grupper.
annonse
Med 15 millioner innbyggere er Istanbul en hektisk storby – og byens største utfordring er de lange køene. Fra flyplassen og inn til byen kan det fort ta alt fra 20 minutter til over 1 time – og det er heller ikke noe bedre inne i byen. Derfor er mitt første tips å planlegge hvor man skal dra, bruk gjerne kollektivt og tenk ruter som går utenom de verste trafikkorkene.

Når du reiser til Istanbul er det tre ting du må se:
  • Den blå moske
  • Grand Bazaar
  • Kryddermarkedet
Disse tre stedene ligger i gamlebyen – og med gåavstand i mellom. Ta på gode joggesko og så har du sett dette på en dag. Jeg bestilte inngangsbilletter på forhånd til den blå moske og Haghia Sofia, for da slapp jeg å stå i de lange køene. Topkapipalasset kan også være verdt et besøk. Haghia Sofia har vært først kirke så moske. Historien er spennende, så les deg opp på forhånd.

Hvor skal jeg bo?
Kryddermarked i Istanbul (Berg-Hansen)
Første gang i byen ville jeg anbefalt Peraområdet. Da har du utsikt til gamlebyen – og ikke minst gåavstand, samtidig som du har kort vei til gågaten og hvor flere gode restauranter ligger, blant annet Mikla, som er en hot og trendy restaurant (her må du bestille bord på forhånd).


Jeg bodde selv på Radisson Blue Pera. Her var det restaurant og bar på toppen med god utsikt, spa i kjelleren og flotte rom. Ønsker man noe annet enn de store kjedene er det flere boutiquehoteller å velge mellom.

Hva skal jeg spise?
Mezze (små retter) er noe du får overalt – etterfulgt av kebab.

Elske eller hate?
Jeg er sikker på at du vil elske byen dersom du har en god plan for dagene du skal være her. Men hvis du tenker at dette er en by hvor du kan vandre rundt uten mål og mening, tror jeg du vil hate den.

Dette bør du vite om Istanbul
  • Dette er en by du reiser til hvor du har lagt plan for hva du skal se, gjøre og hvor du skal spise på forhånd.
  • Lei en guide en dag og få en gjennomgang av byen og ikke minst historien.
  • Ta en Haman – da får du renset kroppen og føler velvære i etterkant.
  • Bestill taxi gjennom hotellet – da blir du ikke lurt. Stopper du en fra gaten, må du være klar til å prute eller avtale pris på forhånd.
  • Båttur ved Bosphoros eller Dinnercruise er virkelig å anbefale.

Tre flyr deg dit
Fra Oslo lufthavn kan du fly tre ganger daglig med Turkish Airlines til Ataturk international airport, beliggende på den europeiske siden av Bosporosstredet. Mens Norwegian og Pegasus Airlines i sommer flyr deg til Istanbul Sabiha Gökcen lufthavn, beliggende på den asiatiske siden av byen.

Artikkelen er skrevet av reisebyråkjeden Berg-Hansen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart