-->

20. juli 2015

Slik unngår du jetlag


Få noen tips om hvordan du unngår jetlag (Illustrasjonsfoto)
Er du en av de som blir døgnvill når du er ute å reiser? Når man reiser fra en tidssone til en annen kommer ofte jetlaget, siden kroppen trenger tid for å stille seg inn fra en døgnrytme til en annen. På ferie vil vi få mest mulig ut av tiden, og da vil man helst minimere jetlaget så man kan være så opplagt som mulig på reisen.


Her finner du noen tips for å unngå jetlag.
annonse1. Bestill flybiletten strategisk
Dersom det er mulig kan det lønne seg å bestille flyreisen på et klokkeslett som minimerer jetlaget. Dette avhenger av hvor du reiser, da reisens retning ofte har betydning for jetlaget. Mange opplever det som vanskeligere å venne seg til det nye døgnet når man reiser østover enn om man reiser vestover. Dette har med at når man reiser østover stilles klokken frem og man taper timer, mens om man reiser vestover stilles klokken tilbake. For de fleste er det vanskeligere å skulle sovne tidlig enn å holde seg våken lenger. Om du skal bestille flybiletten strategisk bør du derfor reise på ettermiddagen om du flyr vestover, og på morgningen om du flyr østover. Velg også en flytid hvor du ikke lander midt på natten.

2. Planlegg den nye døgnrytmen
Hvor mye man plages med jetlag varierer fra person til person, noen bruker noen dager på å omstille seg, mens andre bruker uker. Å forberede deg på den nye døgnrytmen allerede før du reiser kan gjøre omstillingen lettere. Undersøk hva tidsforskjellen er på reisemålet og legg deg tidligere eller hold deg våken lenger noen dager før du reiser. Still klokken allerede før du går på flyet og planlegg når du bør sove for å være forberedt på det nye døgnet.

3. Drikk vann
Drikk masse vann ombord, så unngår du å bli dehydrert, og unngå alkohol. Alkohol kan føre til holdepine og øker sjansen for jetlag. Planlegger du å sove på flyet bør du også styre unna drikkevarer som alkohol, kaffe, te og brus, som alle er dehydrerende og inneholder koffein.

Drikk masse vann ombord, så unngår du å bli dehydrert, og unngå alkohol.


4. Sov på flyet
Å sove på flyet kan hjelpe mot jetlag, men om du ankommer reisemålet sent på kvelden bør du ikke sove for mye. Pass på at du sover på flyet når det er natt på destinasjonen du reiser til, ikke natt hjemme.

5. Få sol og frisk luft
Når du ankommer reisemålet, gå ut i solen. Solskinn får kroppen til å våkne opp og hjelper til med å omstille din interne klokke. Ta en gåtur eller slapp av ved bassenget om det er lenge til lokal leggetid, og det vil bli lettere å sove til riktig tid når kvelden kommer. For mer naturlig lys du kan få når du ankommer, jo raskere vil du komme over jetlagen. Om du ankommer på ettermiddagen eller kvelden, gå en liten tur for å få frisk luft så blir det lettere å sove.

Artikkelen er skrevet av reisebyråkjeden Ticket.no

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart