-->

24. november 2015

Proff, amatør eller oppdager? Hvilken reisetype er du?


Proff, amatør eller oppdager? Hvilken reisetype er du?
Oppfører vi oss likt når vi planlegger reiser – og når vi er på reise? Har vi de samme vanene og rutinene – eller er vi forskjellige? Svaret er enkelt: Vi er forskjellige, veldig forskjellige. Hvilken reisetype er du?

Har du mobilen full av reiseapper, foretrekker du å ha med reiseruten på papir, eller er hobbyen din å finne de billigste flyprisene?



Vi oppfører oss ganske ulikt når det kommer til det å reise. Noen er alltid ute i god tid, mens andre kommer heseblesende i siste liten.
annonse


Kjenner du deg igjen som Proffen, Organisatoren, Jetsetteren, Jakteren, Oppdageren eller Amatøren? De aller fleste av oss vil kjenne seg igjen i en av kategoriene, mens noen kanskje vil kjenne seg igjen i flere:

Proffen
Proffen bestiller reisen sin selv, og er av typen som har mange apper installert på mobilen. Elsker tekniske duppedingser. Er du i denne kategorien skrur du på telefonen så fort du har landet, og er ofte blant de siste som kommer til gaten før flyavgang. Det å printe ut flybillettene er ikke et tema – all nødvendig informasjon er selvfølgelig på mobilen.

Når Proffen er på flyplassen går ting på skinner, forutsatt at alle er like effektive som han eller henne: I køen før sikkerhetskontrollen tas jakke og belte av, Ipad eller PC tas ut av kofferten, toalettsakene er nøye pakket i gjennomsiktig pose, og de vet hvilke sko som slår ut på metalldetektoren. Alt for å komme seg raskest mulig gjennom kontrollen. Proffen sørger alltid for å sitte lengst fremme i flyet – sist inn – først ut.

Organisatoren
Denne kategorien avskyr duppedingser og annen fancy teknologi. Organisatoren foretrekker å gjøre bestillinger av reiser på telefon, for å være sikker på at det blir riktig. De stiller alltid opp i god tid før flyet skal gå, og hater overraskelser.

Vesken er full av reiseruter på papir, og andre dokumenter som kanskje kan komme til nytte. Denne rollen faller ofte på den som blir sett på som den ansvarsfulle i familien eller vennegjengen. Organisatoren fungerer praktisk talt som en reiseleder for de som reiser sammen med han eller henne. Det er ingen ting som er overlatt til tilfeldighetene når Organisatoren har ansvaret. Transport er ordnet på reisemålet, og restauranter er nøye vurdert og selvsagt bestilt på forhånd.

Jetsetteren
Jetsetteren liker det gode liv. De foretrekker å sitte foran i flyet og bor stort sett på flotte hoteller med høy standard. Disse hotellene må gjerne bestilles opp til 2 år i forveien for å få plass. Denne gruppen av kvinner og menn flyr aldri Ryanair, og legger gjerne ut noen kroner ekstra for å reise komfortabelt.

Jettsetteren reiser aldri på charter, og rynker på nesen av ordene «Gran Canaria» og «all inclusive». New York er ikke hot nok, men det er The Hamptons. Ibiza har lenge vært et ettertraktet sted for kjendiser, nå er det den lille naboøya, Formentera, som gjelder. Jetsetteren er alltid uten etter reisemål hvor de møter sine likesinnede, og som liker å bli sett på de «rette» stedene.

annonse



Jakteren
For denne kategorien er jakten på billige reiser en altoppslukende hobby. Disse personene synes det er gøy å bruke tid på å lete etter de aller rimeligste flybillettene eller hotellene, og forteller gjerne venner og bekjente om hvor billige billetter de fant. Jakteren liker å tro at de kan skaffe seg gode «deals», og vet hvordan unngå ekstra gebyrer.

De reisende i denne kategorien følger nøye med på valutakurser, og legger reisen dit de får mest igjen for pengene. Det spiller egentlig ingen rolle hvor de reiser, så lenge flybilletten er rimelig, og de kan bo og spise billig på reisemålet. Når det er sagt, så betyr ikke dette at Jakteren har dårlig råd. De er bare prisbevisste. Storbyer i Øst-Europa er gjengangere for weekendturer. Skal de på reiser lengre unna, er de villige til å reise på «ugunstige» tidspunkt eller perioder, for å spare noen hundrelapper.

Oppdageren
Dette er en stadig større reisegruppe, som ofte består av voksne i alderen 60+. Disse startet sin «reisekarriere» når de første charterflyene tok av i retning «Syden». De har vært igjennom bilferier med familien og obligatoriske turer til Legoland. Nå er tiden inne for å fokusere på seg selv. De har god råd, god helse, barna er voksne, og de vil oppdage verden. Reiseopplevelsen skal inkludere noe annet enn bare avslapping; de vil utforske livet, utfordre seg selv, og lære nye ting – slik at de kan bli mer interessante mennesker.

Temareiser er en populær sjanger, som mat- og vinreiser, eller aktive ferier med sykkelturer eller vandringer. Rundreiser som kombinerer historie med natur og kultur likeså. Eksempelvis rundturer i Sør-Amerika, eller «nye» reisemål som Sri Lanka, Myanmar eller Vietnam. Flere i denne kategorien ønsker nærmest en jorda-rundt-reise, for å oppleve mye på kort tid. California-Hawaii-Japan på en tur, er et godt eksempel.

Amatøren
Det å reise er slitsomt. Det er så mye å tenke på. Hvordan var det igjen med disse billettene, og hva må jeg huske på når jeg er på flyplassen? Amatøren reiser sjelden med fly, og synes flyplasser kan være uoversiktlige og masete. Det er nesten som om hver gang de skal ut å reise, er første gang.

Med dagens teknologiske utvikling som skjer i full fart, er det ikke så rart at det er vanskelig å holde seg oppdatert for de som reiser sjelden. Amatøren finner vi stort sett bare når det gjelder privatreiser. Disse foretrekker å reise til samme feriedestinasjon hvert år. Når selve reisen preges av usikkerhet, er det viktig med trygghet når de kommer frem.

Om undersøkelsene
Reisetypene er basert på kundeundersøkelser foretatt i 2014 og 2015 av Norstat på oppdrag fra Berg-Hansen, samt Berg-Hansens egen kunnskap om de reisende. Dette er ikke forskning, men en uhøytidelig inndeling av arketyper.


Denne artikkelen er i sin helhet skrevet av reisebyråkjeden Berg-Hansen




www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart