-->

29. desember 2015

Vil presse flyplasser til å selge billig vann


EU-minister vil ha billigere vann (Illustrasjonsfoto)
EU arbeider nå med å få flyplasser til å selge billig vann til passasjerene etter at de har passert sikkerhetskontrollen.

Det sa EUs transportkommissær Violeta Bulc til den tyske avisen Welt am Sonntag, i helgen, og siteres av NRK.Flypassasjerer i EU får ikke lov til å ta med seg flytende væske i større mengder enn 100 milliliter gjennom sikkerhetskontrollen. Den samme regelen gjelder også for norske flyplasser.
annonse
Big Sale Event Image Banner 356 x 230


Regelen ble innført i 2006 etter at etterretningsvesener advarte om at terrorister hadde planer om å smugle inn sprengstoff kamuflert som flytende væske.

I praksis innebærer regelen at passasjerer som vil ta med seg vannet på flyturen må kjøpe vann inne på i avgangshallen. Der tar butikkene seg gjerne svært godt betalt i forhold til hva som er vanlig butikkpris på flaskevann.

På Gardermoen koster en halv liter flaskevann 28 kroner, mens det på andre europeiske flyplasser kan være enda dyrere i forhold til hva som er vanlig i lokale butikker.

Vil selge vann for en euro
EU-kommissær Bulc sier til avisen at EU har kommet langt i sine forhandlinger med flyplassene om å selge billigere vann.
Flyplassen i Brussel begynte sist sommer å selge vann for én euro – i underkant av ti kroner – rett etter at passasjerene har passert sikkerhetskontrollen.

– Vi er i intensive diskusjoner med sammenslutningen av flyplasser for hvordan man kan endre de høye prisene passasjerer må betale for vann, sier Bulc.

Nå har, ifølge Bulc, 126 flyplasser i Europa som til sammen står for 50 prosent av passasjertallet, har sagt seg villig til å selge vann.

– Det er ikke nok. Vårt mål er at alle flyplassene skal gjøre det, sier EUs transportkommissær Violeta Bulc.

Drikkefontener
På Oslo lufthavn er det i dag 13 drikkefontener etter at man har passert sikkerhetskontrollen. Det er fullt mulig for reisende å ta med seg tomme drikkeflasker gjennom kontrollen, for så å fylle dem opp ved en av disse vannfontenene.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart