-->

12. januar 2016

55 flyselskap forbyr minikjøretøy


Forbudt ombord hos mange flyselskap (Illustrasjonsfoto)
Rett før jul bestemte luftfartsorganisasjonen IATA å forby såkalte Personal Movement Devices (PMD) ombord i passasjerfly.

Nå har drøyt 50 flyselskap sluttet seg til de nye reglene, blant andre SAS, Norwegian og Widerøe.De nye, populære framkomstmidlene, gjerne kalt ståhjulinger på norsk, inneholder et kraftig batteri som kan ta fyr.
annonse
Tripadvisor NO 425x600


Ståhjulingene - airwheel, solowheel, hoverboard, segway, minisegway og balance wheel, er alle drevet av kraftige litiumbatterier. Det er disse som har fått flyselskapene til å rope varsko.
Det er allment kjent at litiumbatterier kan føre til brann, noe som vil være katastrofalt ombord i et fly, kan vi lese hos check-in.dk.

Bare i USA etterforskes nå 22 branner fra ståhjulinger.

Derfor besluttet den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA den 16. desember i fjor, å forby alle disse personlige kjøretøyene ombord i flyene, hverken i lasterommene eller i kabinen.
Ståhjulingene går nå under kategorien "dangerous goods" i luftfartsindustrien.

Forbudt hos 55 flyselskap
Hittil har 55 flyselskap forpliktet seg til å ikke ta med disse ombord. Både Finnair og Thomas Cook Airlines Scandinavia har innført de nye reglene. Her hjemme har SAS, Norwegian og Widerøe gjort det samme.

Sendes som flyfrakt
Du kan sende ståhjulingen din som såkalt farlig gods med flyfrakt men dette er en omstendig prosess.

- Hvis du skal sende disse med egen flyfrakt så er egentlig mitt enkle råd - ikke gjør det.

Disse blir regnet som farlig gods og det må igjennom en ganske omfattende og intrikat godkjennelsesprosess før det kan sendes. Det er selvsagt ikke umulig men det er en vanskelig og lang prosess, det sa kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker Nielsen, til VG tidligere denne måneden.
www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart