-->

16. januar 2016

SAS Go Light - har gått over all forventning


Kun håndbagasjebilletter selger godt hos SAS (Illustrasjonsfoto)
SAS pakket bort «alt inkludert»-mantraet - og lanserte nye flybilletter hvor innsjekket bagasje koster ekstra.

SAS Go Light har solgt over all forventning der det har vært prøvd ut. Nå skal produktet evalueres før det eventuelt implementeres i resten av SAS.I september lanserte SAS billigkonseptet «Go Light» – flybilletter hvor innsjekket bagasje ikke er inkludert, men kan kjøpes mot ekstragebyr på 185 kroner per vei.
annonse


Til gjengjeld er grunnprisen lavere enn for ordinære billetter. Det var helt nye toner fra flyselskapet, som i en årrekke har distansert seg fra billigaktørenes gebyrvelde – med «alt inkludert» som et hyppig brukt slagord i SAS-reklamer.

– Mange kunder har uttrykt ønske om å kun betale for tjenestene de behøver, begrunnet produktutviklingssjef Stephanie Smitt Lindberg til E24.no tilbake i august.

SAS lanserer billigbillett

SAS: – Over all forventning
Fremdeles er «SAS Go Light» kun et pilotprosjekt, og de vanlige billettene med «alt inkludert» er fortsatt hovedproduktet.
Håndbagasjebillettene tilbys foreløpig på flyginger fra Oslo til Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Nederland og Spania.

Et halvt år etter lanseringen er status i ferd med å gjøres opp.

– Allerede før jul kunne vi konstatere at det har gått over all forventning, sier SAS-informasjonssjef Knut Morten Johansen til E24.

Han sier han venter på mer informasjon om erfaringene fra det siste halvåret, før de kan si noe om planen videre.

– Testperioden skal først evalueres. Deretter vil vi vurdere implementering i andre regioner, sier han.

– Hvordan har salget av «GO Light» vært i forhold til andre flybilletter i områdene hvor det nå testes ut?

– Andelen for de ulike billettgruppene er ikke noe vi går ut med, svarer Johansen.

Fly med SAS fra Gardermoen til 40 byer

Større prisfokus
Den uvisse fremtiden for håndbagasjebillettene til tross: Flyanalytiker Kenneth Sivertsen i SEB tror SAS fremover blir pent nødt til å følge i fotsporene Norwegian og Ryanair har tråkket opp.

– SAS har lenge vært «all inclusive»-selskapet, men det er ingen tvil om at de nå beveger seg mot lavprisselskapene. De har fjernet innsjekket bagasje fra den nye billettypen, men har også kuttet måltider fra kortere flyginger, sier Sivertsen til E24.

Han sier det er en trend som pågår i hele flybransjen, og ikke bare i SAS.

– Et av de store skiftene er at forbrukerne har blitt langt mer prissensitive. Det har nye prisportaler og sammenligningsjenester bidratt til. Samtidig gjør nedgangstidene at bedrifter kutter i reiseutgiftene. Oljenæringen spanderer ikke lengre business class på sine ansatte, påpeker Sivertsen.

– Rasjonelt
Analysesjef og flyekspert i Fondsfinans, Ivar Andreas Lemmechen Gjul, tror ikke SAS vil gi slipp på sine bagasjeløse billetter med det første.

Han forklarer at SAS til nå har rendyrket en satsing mot forretningssegmentet, hvor alt er inkludert. Men den nye billettypen er sammenlignbar med produktet Norwegian tilbyr, påpeker han.

– I en tid der prisfokuset øker, også blant forretningsreisene, er dette rasjonelt, sier han til E24.

SAS har lenge slitt med røde regnskap. Med flypriser som presses av sterk konkurranse, har de ikke hatt annet valg enn å foreta tøffe kostnadskutt – noe de også har gjort.

I desember ble SAS belønnet med milliardresultat, som indikerer at de er på riktig vei.

Og mens mange andre selskaper går mot nye kutt i 2016, er SAS i investeringsmodus og føler seg mer rustet enn på lenge.

– Langt ifra friskmeldt
Dagens lave oljepris er også en fordel for SAS, som har en eldre flyflåte med høyere fuelforbruk.

Med lavere oljepris senkes drivstoffutgiftene. Den situasjonen har ikke Norwegian like stort utbytte av, ettersom selskapet har investert enormt i en nyere flåte med lavere forbruk.

– Det ser lyst ut for SAS fremover?

– Det ser lysere ut, korrigerer Sivertsen i SEB.

– De er langt ifra friskmeldt. SAS må jobbe beinhardt med kostnadssiden også fremover, sier analytikeren.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart