-->

9. juni 2016

Norwegian og Ryanair bryter loven - vil belaste kredittkort uten tillatelse


Norwegian og Ryanair vil trekke avgift fra kontoen din, uten tillatelse fra deg
Forbrukerombudet vil ha forklaring fra Norwegian på hvordan de skal kreve inn flyseteavgiften fra kundene.

Onsdag mottok tusenvis av Norwegians kunder et brev fra flyselskapet om hvordan flyseteavgiften vil etterkreves:"For å gjøre dette enklest mulig for alle parter ser vi oss nødt til å belaste samme betalingsmiddelet du brukte for å betale din Norwegian-reise. Transaksjonen vil bli gjennomført i løpet av kort tid."
annonseNorwegian vil altså kreve inn avgiften direkte fra kundens konto, uten å få aksept først.

– Man kan ikke bruke betalingsinformasjon som er gitt tidligere til å trekke fra kontoen, hvis man ikke har et samtykke, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem til e24.no

– Man er nødt til å få kundens godkjenning til å trekke på konto. Da er spørsmålet om man har det i denne saken, noe som er uklart. Derfor jobber vi med et brev til Norwegian, hvor vi ber om en forklaring om de har innhentet samtykke fra kunden til å trekke fra kortene man har betalingsinformasjon.

– Står tydelig i våre reisevilkår
– Kan dere vise til tilstrekkelig hjemmel til å inndrive pengene fra konto uten samtykke, Norwegian?

– For å følge opp vedtaket fra Stortinget må vi innkreve disse pengene, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen om måten de krever inn den såkalte flyseteavgiften.

– I våre reisevilkår står det tydelig at alle myndighetsbelagte avgifter må betales, sier han til E24 over e-post.

Gjedrem i Forbrukerombudet følger opp slik:
– Norwegian har i vilkårene sine at du må betale avgifter, og har rett på det, hvis forbrukeren vil reise. Det betyr ikke at de kan trekke automatisk fra kontoen hvis de ikke har et samtykke, sier Gjedrem, som ellers vil avvente Norwegian redegjørelse.

Sandaker-Nielsen sier han registrerer at det er «ulike meninger» om hvordan innkrevingen skal gjennomføres.

– Giro vil bety merarbeid
Forbrukerombudet trekker blant annet frem giro som et instrument for å sikre kundens aksept.

– Uavhengig av lovlighet, hvorfor kan ikke kundene få avgiften på giro, spør E24 Norwegian:

– For å gjøre dette enklest mulig for alle parter har vi valgt å belaste samme betalingsmiddelet kunden brukte for å betale sin Norwegian-reise, og varsle kundene om det i forkant, heter det fra Sandaker-Nielsen.

– Hvis noen skulle insistere på giro vil det bety merarbeid og ekstra kostnader for kunden og for oss. Vi vil unngå å legge sten til byrden.

Ryanair gjør det samme
I en pressemelding onsdag kveld varsler Ryanair at også de vil innkreve passasjeravgiften på 80 kroner fra "alle passasjerer som har utreise fra Norge fra og med den 01. juni".

Avgiftene vil bli belastet de samme kreditt- eller debitkortene som ble brukt for å betale disse flyreisene, ifølge Ryanair.

– Vi vil sterkt beklage at vi må kreve inn den norske regjeringens skatt på NOK 80, men det er en offentlig skatt og alle passasjerer er pålagt ved lov å betale den, begrunner Ryanair-topp Robin Kiely.

Kan be banken om hjelp
Skulle det vise seg at Norwegian ikke har hentet inn samtykke fra kundene, slik kundene påstår, vil disposisjonen være ugyldig, og kunden kan gå til banken for å få tilbakeført pengene.

– Det er opplagt at man ikke kan ta betaling hvis man ikke har fått en aksept til det, og det er naturlig nok sånn at ingen har lov å gå inn og trekke på kontoen til andre, uten å få en aksept på forhånd. Den aksepten må være helt konkret. Du gir betalingsmottageren rett til å be banken om å trekke så og så mye. Det er veldig viktig prinsipp. Hvis ikke så ville det vært vanskelig å holde kontroll på kontoen, sier Gjedrem.


facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart