-->

19. august 2016

Robot vasker gulvene på Gardermoen


Robot tok fredagsvasken på Gardermoen (keithwootton.co.uk)
ISS lar en robot får prøve seg som vaskehjelp på Oslo Lufthavn. Snart vil rengjøringsroboter bli vanlig over alt.

En del reisende sperret opp øynene litt ekstra da de møtte på en vaskerobot i avgangshallen på Gardermoen i sommer. Den noe uvanlige ferievikaren ble testet ut av ISS, for å se om den kan brukes til å vaske gulv hos deres kunder.Se video lengre ned i artikkelen

– Intellibot-roboten er konstruert for å kunne rengjøre store åpne arealer. Avgangshallen på Gardermoen er et perfekt testområde,
annonsesier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS til newswire.no.

Når kontorlandskap, korridorer og flyplasser vaskes, er bruk av tid og vann viktige faktorer. Intellibot går i fire timer før den må lades og klarer tusen kvadratmeter i timen. Den renser vannet underveis så man slipper å løpe etter den for å fylle på nytt hele tiden.

– Det eneste operatøren trenger å gjøre er å bringe roboten til startstedet. Deretter ordner den resten selv. Når gulvvasken er gjort, sier den ifra via en melding på nettbrett eller mobil, sier konseptsjef Bjørn Espen Sundt i Lilleborg Profesjonell, selskapet som markedsfører Intellibot i Norge.

Roboten er utstyrt med sonarer som oppfatter alt som skjer rundt den.

– Maskinen går kun i 1,4 km/t, så den vil aldri kunne gjøre skade på folk eller gjenstander. Den har sensorer som registrerer alle hindringer, og den stopper med én gang noe kommer i veien for den, sier Sundt.

Robotene kommer
Oslo Lufthavn er den første flyplassen i Norden som tester den nye vaskeroboten.

– Rundt år 2000 prøvde vi ut en lignende maskin, men det gikk dårlig. Da var ikke teknologien god nok for et så komplekst sted som vårt, med møbler, rulletrapper og millioner av passasjerer, sier Hans Bendik Eriksen, avdelingssjef for operativ drift ved Oslo Lufthavn.

I dag har robotteknologien kommet mye lenger, spesielt i USA. Nå spås automatiseringen i rengjøringsbransjen å skyte fart i Europa og Norge også.

– Robotteknologi i renholdsbransjen er foreløpig helt i fødselen i Norge. Vi er i ferd med å teste bruksområder og effektivitet. Om ett til tre år vil det ikke være uvanlig å se roboter som rengjør gulv der profesjonelle rengjøringsbyråer har oppdrag, sier Stig Ronander i ISS.Automatiseringen vil ikke bare bestå av roboter, men også for eksempel av sensorer.

– Sensorer og nettbretteknologi kombineres for å styre renholdet til områdene som er skitne. En sensor kan si ifra om søppelbøtten er i ferd med å bli full, om hvor mange ganger det er tatt i dørhåndtaket på fellesdoen, og så videre, sier han.

På tross av automatiseringen, trenger ikke deres ansatte å frykte for jobbene sine, forsikrer ISS.

– Robotene skal ikke erstatte våre ansatte, men være en hjelpende hånd. Vi ser for oss at robotene ta tar de store åpne områdene, gjerne på nattestid, mens renholderne tar finpussen og arbeider der hvor de møter mennesker, sier Ronander.


facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart