-->

23. desember 2018

Skal holde flyplassene åpne med autonome løsninger


Smarte løsninger skal holde flyplassene åpne (Illustrasjonsfoto Avinor)
Semcon skal utvikle nye autonome løsninger som gir flyplassene lavere kostnader og øker sikkerheten.

Denne gangen handler det om hvordan man kan bruke selvgående kjøretøy til å fjerne snø fra landingslysene – en jobb som per i dag må gjøres manuelt og tar mye tid.




Målet er at flere flyplasser skal kunne holdes åpne.
annonse



Prosjektet gjennomføres av Semcon i samarbeid med Lundberg Hymas, som skal gjøre traktoren sin selvgående. Kjøretøyene skal styres eksternt fra en trafikkstyringssentral som er utviklet av Yeti Snow Technology, og det vil blant annet være mulig å avbryte snøryddingen når et fly skal lande.

En av utfordringene er kravet til at kjøretøyet må ha høy presisjon og fungere under alle værforhold. Semcon har sammen med Yeti Snow Technology, som eies i fellesskap med Øveraasen, allerede jobbet med prosjekter med lignende forutsetninger. I vår ble det blant annet testet ut en løsning med autonome snøryddere som skulle holde hele landingsbaner i Norge snøfrie, og resultatet var positivt.

– Smart automatisering av flyplasser vil gjøre det mulig å holde flere av de små og mindre trafikkerte flyplassene åpne og samtidig beholde staben, takket være reduserte kostnader og økt sikkerhet, sier Anne Piegsa.

Teknologien ble utviklet av Semcon for LFV (Luftfartsverket) i forbindelse med prosjektet AVAP – Autonomous Vehicles for AirPorts, der også Husqvarna, RISE, FlyPulse, Swedavia og Combitech deltar i ulike delprosjekter. Prosjektet vil bli demonstrert på flyplassen i Örnsköldsvik om ett år.


facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart