-->

5. desember 2018

Ut og fly i julen? Forbered deg på streik


Forbered deg på streik i jula (Illustrasjonsfoto)
I alle fall om du skal reise utenlands. Enkelte flyselskap bruker nemlig høytiden på å streike.

Over 330.000 nordmenn skal til utlandet i julen, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse, på vegne av SpareBank 1.Disse bør forberede seg på stappfulle flyplasser og mulig streik.
annonse- Vår erfaring er at mange beregner altfor dårlig tid når de skal ut å reise for eksempel ved bytte fra tog til fly. I år er julaften på en mandag og helgen før er det garantert tettpakket på flyplassene, spesielt på Gardermoen. Folk bør legge inn en ekstra time buffer, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, i en pressemelding.

Forsikringen dekker ikke streik
Historien viser at det er en risiko for at enkelte flyselskap bruker julen til å streike, ifølge Sparebank 1 Forsikring.

– Folk må huske på at forsikringsselskapene ikke dekker tap ved en streik. Når du planlegger juleutfarten er det smart å velge flyselskap som tradisjonelt har mange avganger, minner Nielsen om.

Ved streik er flyselskapet som er ansvarlig, og som derfor skal dekke tapet eller refundere billetten din, opplyses det i pressemeldingen.

Opplevd kanselleringer eller store forsinkelser på flyreisen de siste 3 årene?
Du vet du kan ha krav på 5700,- i kompensasjon?


Flest skader i Spania i uke 52
SOS International assisterer nordmenn i utlandet når det er behov for det. I deres statistikk trenger i snitt over 500 nordmenn hjelp i utlandet i juleuka.

– Spania, Thailand og Tyrkia er landene hvor nordmenn har flest skader uke 52, sier Karin Tranberg, divisjonsdirektør i SOS International.

Dette er landene med flest skader i juleuken:
 1. Spania (flest saker på Gran Canaria)
 2. Thailand
 3. Tyrkia
 4. Tyskland
 5. Hellas
 6. Filippinene
 7. USA (flest saker i Florida)
- Det er spesielt mange eldre som reiser til Spania i jula. Det er flere forhold disse må være oppmerksomme på, spesielt om de har kroniske lidelser eller er under utredning for sykdommer eller skader. I verste tilfelle kan en lege i utlandet ta seg ekstra betalt, og da er det ikke sikkert forsikringen dekker dette, sier Tranberg i pressemeldingen.

SOS International forteller om erfaring med leger, for eksempel i Spania, som starter behandling av andre sykdomsforhold enn det akutte behov til pasienten.

– Så sjekk med forsikringsselskapet hvordan dekningen din er før du reiser. Og får du problemer på reisen må en kontakte alarmsentral eller forsikringsselskapet først, slik at de kan sette deg i kontakt med riktig lege, formaner Tranberg.

Halve Norge skal ut å reise
Mer detaljert viser undersøkelsen til Respons analyse dette om nordmenns reisevaner i julen:
 • Nesten halvparten (46 %) reiser bort i jula. Resten reiser ikke bort (48 prosent) eller de vet ikke (6 prosent)
 • 32 prosent skal besøke familien, og særlig unge og unge voksne besøker familien. Tilsvarer 1.270.000 personer.
 • 10 prosent skal til hytta. Tilsvarer 400.700 personer.
 • 8 prosent reiser til utlandet i jula. Det tilsvarer 337.000 personer.
– Når mange skal ut å reise samtidig blir det fort noen problemer og kø. Vi anmoder folk til å beregne ekstra god tid, passe på verdisakene og ta det pent på veiene, sier Nielsen til slutt.


facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart