-->

21. april 2019

Oslo - Sälen neste?


Ny flyplass nær norskegrensa åpner snart (Scandinavian Mountain Airport)
Om et drøyt halvår åpner svenskene en ny flyplass, for første gang på 20 år.

Scandinavian Mountain Airport heter den, og ligger i Sälen, omlag 5 km fra norskegrensa.

Men er det liv laga for en Oslorute dit?

Rett før jul er det offisiell åpning av den nye Scandinavian Mountain Airport, beliggende nær skidestinasjonen Sälen på svensk side, og
annonseomlag 5 kilometer fra norskegrensa.

Scandinavian Mountains Airport i Sälen er bygget på den gamle Sälen Flygplats som åpnet i 1972, og har vært eiet og driftet av den lokale flyklubben.

Nå har den fått forlenget rullebanen til 2500 meter, samt en ny terminal med kapasiteten til fire fly av typen B737 eller A320 samtidig. Altså opp mot 800 passasjerer samtidig, har administrerende direktør Brett Weihart uttalt. Han regner med 60.000 passasjerer i 2020 og en vekst på 25.000 til 40.000 passasjerer årlig etter det.

Flyplassen blir i så fall en av de største regionale flyplassene i Nord-Sverige, og det kan komme godt med for å imøtekomme den økende interessen på kontinentet for skireiser i svenske og norske fjell, skriver estatenyheter.no.

I skrivende stund er det ikke klart hvilke selskap som er klare for direkteruter til Sälen, men skal vi tro svenske flygtorget.se er to selskap klare til å være med på åpningen 21. og 22. desember.

En av utfordringene flyplassen nå har, er at inn og utflygningene må skje over norsk territorium. I følge flygtorget.se er norske Luftfartstilsynet på saken angående kontroll over dette luftrommet. Hvis norske myndigheter vender tommelen ned, innser flyplassledelsen at det vil bli vanskelig å avvikle flytrafikk ved Sälen.

Men flytrafikk inn og ut av Sälen kan påvirke både den sivile og militære flytrafikken på norsk side av grensen, og Luftfartstuilsynet er klare på at trafikk til og fra Gardermoen alltid vil bli prioritert.

Oslorute?
Flygtorget spekulerer også i hvilke ruter som kan komme. De mener at både Stockholm og Oslo er kandidater, og sikkert ruter fra England, Tyskland og Russland som alle er voksende markeder.

Men er det et marked for folk som vil stå på ski i Sälen- og Trysilfjellene, først ta med seg skiutstyr og kjøre til Gardermoen, for deretter å sjekke inn seg selv, utstyr og annen bagasje. Så gjennomføre selve flyturen før man igjen skal vente på bagasje og utstyr, og fraktes de siste kilometerne til hotellet?

Ser vi på Google Maps er kjøretiden fra Oslo lufthavn til Trysil på 2 timer, og en time videre til Sälen - fra dør til dør.
Men for all del, det har eksistert en direkterute fra Oslo til Karlstad, så man skal aldri si aldri.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart