-->

7. november 2019

IATA inn i kampen mot flyskam

IATA inn i kampen mot flyskam og feilinformasjon (NASA/SSAI Edward Winstead)

Luftfartsnæringen skal sette i gang en kampanje for å bekjempe den voksende flyskambevegelsen, ledet av Greta Thunberg. Kampanjen kommer etter at både flyselskap og -plasser melder om synkende etterspørsel og trafikk.
annonse



Flyskambevegelsen vokser i stor fart over hele Europa. De ser at passasjerene kvier seg for å fly, og velger andre transportmetoder som tog og bil.


Klimaforkjemper og aktivist Greta Thunberg
(Anders Hellberg/ Wikimedia)
Luftfartsindustrien er ansvarlig for kun 2,5% av de globale CO2-utslippene. Til tross for at den gir fra seg færre utslipp enn andre næringer, som for eksempel tekstilindustrien, samt prøver å gjøre en positiv forskjell, har luftfartsnæringen blitt den store stygge ulven når vi snakker om CO2-utslipp.

Effektene av flyskam merkes over store deler av Europa, spesielt i de skandinaviske landene, med Sverige som ledene nasjon, men også i det sentrale Vest Europa. Etterspørselen etter flyreiser har falt i disse områdene, men ifølge Reuters er det vanskelig å tallfeste nedgangen.



Flyindustrien gjør allerede i dag mye for å kutte i karbon avtrykket, og tenke miljø. Mange selskap klimakompenserer passasjerenes reiser gjennom flybilletten, de kutter ut glass og bestikk laget i plast, som alene utgjør flere tonn i året.

Fler og fler selskap går over til å la kunden forhåndsbestille mat, slik at de ikke tar med seg mer mat enn det som trengs. Det kutter både i matsvinnet, men reduserer også totalvekten på flyet, som igjen gir et lavere brenselsforbruk.


                             What is flight shaming - flyskam på to og et halvt minutt


Les også: Slår klimakrisen inn over Europa nå?

Og kanskje det aller viktigste, flyselskapene jobber aktivt med å utvikle og implementere bruken av biodrivstoff i flyene.

Sammen med alt dette planlegger den internasjonale lufttransportforeningen (IATA), ifølge Reuters, en kampanje for å hjelpe til med å dempe virkningene av flyskambevegelsen. IATAs sjef, Alexandre de Juniac, sier til Reuters:

- Vi vil starte en veldig, veldig stor kampanje for å forklare hva vi har gjort, hva vi gjør og hva vi har tenkt å gjøre i fremtiden.

Mer miljøstoff? Her er de artiklene samlet

Kampanjen skal også stoppe det de Juniac kaller "villedende informasjon" som er blitt spredt til allmennheten.

Detaljer om prosjektet er ennå ikke kjent, men kampanjen vil først og fremst være å se hos flyselskapene og på flyplassene.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart