-->

13. mars 2020

Norwegiansjefen: Det er krise, vi er kun uker unna en kollaps

Norwegian-sjefen: vi er bare uker unna en kollaps (Norwegian)

Norwegian må permittere rundt 5.000 ansatte og varsler at selskapet vil måtte sette flyene på bakken hvis ikke myndighetene hjelper til. Vi trenger likviditetstiltak, og vi trenger dem nå, sier konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram.

annonse


Flybransjen står foran sine tøffeste utfordringer noen sinne, og for å hjelpe de kriserammede flyselskapene, har regjeringen bestemt at de fjerner flypassasjeravgiften fra 1. januar 2020 og frem til 31. oktober 2020. I tillegg fjernes luftfartsavgiftene fra 13. mars til og med 30 juni.

Krisepakken for luftfartsbransjen utgjør i denne runden rundt 2,7 milliarder kroner, og ble presentert av regjeringen på en pressekonferanse idag.

Senere på dagen uttalte konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram (bildet), at disse tiltakene fra regjeringen ikke er nok i den akutte krisen Norwegian og resten av flybransjen er i.

Han sa videre at deres hovedutfordring er tilførsel av likviditet, de trenger kort og godt cash i kassa til å betale lån og løpende utgifter.


– Og dette haster påpekte Schram, vi snakker ikke om måneder, vi snakker kun om uker.

Den lave etterspørselen etter flyreiser og strenge reisetiltak fra flere land har rammet flybransjen hardt.

– Vondt i hjertet
I går varslet Norwegian at de permitterer rundt 5000 ansatte, det er omtrent 50% av de ansatte i selskapet.

– Det gjør meg vondt i hjertet å nå måtte trykke på knappen for å permittere cirka 5000 ansatte i Norwegian.

– Jeg kan også forsikre alle at vi gjøre alt for å komme gjennom den største krisen i selskapets historie, og i samfunnet etter krigen, sa Jacob Schram.

Norwegian har hatt en svært høy gjeld i forhold til verdiene i selskapet. Selskapet har den siste måneden rast 80 prosent på børsen.

Konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram deltok på en
pressekonferanse via videolink, da han selv sitter i karantene


Etterlyser lån og kredittfasiliteter
Lederen for arbeidstakerorganisasjon Parat, Unn Kristin Olsen, er glad for at regjeringen fredag fulgte opp flere av deres forslag, blant annet forslagene om å oppheve flypassasjeravgiften og lufthavnavgiften, men etterlyser mer kraftfulle virkemidler som sikrer likviditet på kort og lang sikt.

– Det er i tiltakene presentert fredag, ikke nok til å møte den akutte situasjonen i luftfarten og i reiselivet. Her må regjeringen svært raskt komme tilbake med lån, kredittfasiliteter og ytterligere tilbakebetaling av avgifter. Fra Parats side bidrar vi gjerne med forslag til løsninger, sier Olsen.

Hun har merket seg fra pressekonferansen at finansministeren sa at han og regjeringen fortsatt er i kontakt med luftfarten.

– Denne kontakten må resultere i konkrete, raske og resolutte nye tiltak som tilfører likviditet, sier Parat-lederen.

Hovedtillitsvalgte for pilotene; Sindre Haanshuus fra Widerøe, Jan Levi Skogvang fra SAS og Alf W. Hansen fra Norwegian er skuffet.

– Skal vi opprettholde norske selskaper i norsk luftfart, har regjeringen dårlig tid. Fly settes på bakken og ansatte permitteres. Her må det tilføres likviditet umiddelbart. Det er positivt å fjerne avgifter, men de får ingen virkning uten at flyselskapene er i drift, sier de tre pilot-lederne i en felles uttalelse.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart