Forlenger samarbeidet med flyselskapene og reiseselskapene for å få nordmenn hjem (Illustrasjonsfoto) |
- Til nå har rundt 3800 nordmenn kommet hjem til Norge ved hjelp av flygningene støttet av samarbeidsordningen mellom norske myndigheter, flyselskapene og reiseselskapene. Ordningen forlenges fram til 1. juni, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
annonse
Mellom 18. mars og 26. april er det i regi av ordningen med støtte for hjemflygning gjennomført 29 flygninger, de aller fleste til Oslo lufthavn. Flyene har gått med nordmenn og andre nordiske borgere fra Kanariøyene, Spania, Kypros, Tyrkia, Italia, Marokko, Brasil, Pakistan og Ghana. Samferdselsdepartementet, Utenriksdepartementet og flyselskapene samarbeider tett om ordningen.
- Mange aktører, på tvers av offentlig og privat sektor, har tatt et kollektivt ansvar for å bistå nordmenn på reise hjem, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide. Mange er heldigvis allerede hjemme, men situasjonen er fortsatt uforutsigbar og vi opprettholder ordningen for å kunne fortsette å legge tilrette for hjemreise i ukene som kommer, ved behov.
annonse
Samarbeidet innebærer at staten påtar seg å dekke dokumenterbare merkostnader som flyselskaper og reiseoperatører har ved å opprettholde enkelte avganger de ellers ville innstilt, eller å gjøre strengt nødvendige, ekstraordinære flygninger for å fly nordmenn på reise hjem. Samarbeidet ble innledet 17. mars og skulle vare fram til 31. mars. Ordningen ble først forlenget til 1. mai, men forlenges nå til 1. juni.
Det er dialog med selskapene om hvilke strekninger dette gjelder, men det vil fortsatt særlig gjelde de destinasjonene der det nå befinner seg mange nordmenn som er på reise. Informasjon om flygninger vil være tilgjengelig på flyselskapenes og reiseoperatørenes nettsider. De reisende vil måtte betale for reisene på vanlig måte.
Mange har kunnet komme seg hjem etter at situasjonen oppstod, og det vil fortsatt være mulig å returnere på de få ordinære, kommersielle flygningene som fortsatt går. De som har anledning til å benytte seg av slike ruter, bør gjøre det.
- Vi ser at antall henvendelser fra nordmenn som har behov for bistand i forbindelse med hjemreise går ned, fordi de aller flest har klart å komme seg hjem. Det er viktig å understreke at det fremdeles er svært krevende å reise internasjonalt. UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Mange reisende også må belage seg på å bli i det landet de er inntil situasjonen endrer seg, sier utenriksminister Eriksen Søreide.
Dersom det ikke er mulig å reise hjem, vil den enkelte måtte kontakte sitt reiseselskap eller sitt forsikringsselskap fordi oppholdet blir lenger enn planlagt. UD vil følge opp med råd, informasjon og veiledning til de norske borgerne som er på reise, og som må bli værende i utlandet frem til situasjonen forandrer seg og reiser igjen blir mulig. UD oppfordrer alle til å registrere seg på reiseregistrering.no og følge råd og oppfordringer fra myndighetene der de er.