-->

13. august 2020

Teststasjon for Corona åpnet på Gardermoen

Corona-testsenter på Gardermoen åpnet i dag (Illustrasjonsfoto) (Avinor)

I ettermiddag åpnet teststasjonen ved Oslo lufthavn hvor passasjerer som kommer fra utlandet kan testes for Covid-19-smitte. Ullensaker kommune har det medisinske og organisatoriske ansvaret for teststasjonen, Avinor stiller med lokaler og infrastruktur, mens personell fra LHL-sykehuset bemanner stasjonen.
annonse
Medisinsk munnbind med strikk | Type 2R | 3 lag | 50 stk | kr. 508,-


Oslo Lufthavn Gardermoen ligger i Ullensaker kommune, og kommunen har dermed ansvar for smittevern ved flyplassen. Mandag 10. august anmodet Helsedirektoratet Ullensaker kommune om å opprette en teststasjon. Tre dager senere er dette på plass.

- Det har åpnet teststasjoner ved flere lufthavner de siste dagene. Det har forståelig nok vært en utålmodighet i offentligheten om at det også ved landets hovedflyplass skal være mulig for reisende fra utlandet å få utført en koronatest. Vi er glade for at teststasjonen ved Gardermoen nå har åpnet, sier ordfører i Ullensaker kommune, Eyvind J. Schumacher.

Inntil 80 tester i timen
Testsenteret er etablert i samarbeid med Avinor som står for lokaler og infrastruktur i bagasjehall utland. Reisende fra utlandet som har grunn til å tro at de kan være smittet og ønsker testing, vil få mulighet til dette. Ved stor pågang vil helsepersonellet, i henhold til gjeldende retningslinjer fra FHI, prioritere dem som kommer fra røde land, har hatt nærkontakt med en bekreftet smittet person og/eller har typiske symptomer på Covid-19.

-Målet er å teste inntil 80 personer i timen, døgnet rundt. Det er vanskelig å estimere nøyaktig hvor mange av de reisende som vil være aktuelt for. Dersom pågangen blir stor, vil vi vurdere å øke testkapasiteten og bemanningen, forteller fungerende kommuneoverlege i Ullensaker, Tom Sundar.

Staten tar regningen
Klare for testing (Avinor)
- Teststasjon ved Oslo lufthavn er en krevende operasjon å stable på beina, ettersom flytrafikken hit er av helt andre dimensjoner enn ved landets øvrige flyplasser. For Ullensaker kommune har det vært viktig å understreke at landets hovedflyplass også er et nasjonalt anliggende.

Ullensaker har ikke en økonomi som gjør det mulig for oss å ta hele regningen for et testsenter som det koster minst 6 millioner kroner i måneden å drifte. Vi er glade for at Helsedirektoratet nå har gitt oss en skriftlig garanti på at dette er en utgift som staten tar, sier ordfører Eyvind J. Schumacher.

Godt samarbeid
- Gjennom hele koronaperioden har det vært jevnlig og god dialog mellom norske helsemyndigheter, Ullensaker kommune, Avinor og LHL angående smitteverntiltak ved flyplassen. Det gode samarbeidet partene imellom har gjort det mulig å følge råd og anbefalinger fra helsemyndighetene i en krevende og uforutsigbar tid, sier ordfører i Ullensaker kommune, Eyvind J. Schumacher.

Avinor eier og driver Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Avinor er opptatt av at passasjerer og ansatte skal føle seg trygge på våre lufthavner, og vi har siden januar lagt til rette og innført smittevernstiltak i samarbeid med og etter råd fra lokale og nasjonale helsemyndigheter, forteller terminaldirektør ved Oslo Lufthavn Ragnhild Vasset Hjerpsted. Vi er godt fornøyd med samarbeidet vi har hatt med Ullensaker kommune i denne perioden, sier hun.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart