-->

31. oktober 2020

Åpner Berlin lufthavn i dag

Endelig åpner den nye flyplassen i Berlin (Berlin lufthavn)

I dag åpner flyplassen Berlin Brandenburg (BER) dørene for passasjerer og flytrafikk. Allerede i juli sto hovedterminalen og rullebanene klare og driftstillatelsene var på plass.
annonse 


– Arbeidet med å ferdigstille Berlin Brandenburg BER ser ut til å gå etter planen. Det er gledelig å se, og jeg ser personlig fram til å ta i bruk den nye lufthavnen når det er aktuelt å reise igjen. Det har vært en lang tilblivelsesprosess, men nå er det snart grønt lys for takeoff, sier turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor i Norge, Joelle Janz.

Den offisielle åpningsdatoen har siden november 2019 vært 31. oktober 2020. Flyplassens offisielle navn er Lufthavn Berlin Brandenburg Willy Brandt – kort Lufthavn BER (Flughafen BER).

Konstruksjonsfasen av flyplassen er i absolutt siste innspurt, men det har allerede blitt satt i gang utvidelser. Vest for hovedterminalen skal det oppføres en ekstra standplass for fly. Etter planen skal det med tiden anlegges ytterligere 15 av disse, beregnet for kort- og mellomdistansefly (Airbus A320 og Boeing 737). Tegel opplevde utfordringer med tilstrekkelig antall standplasser og det ønsker BER ikke å gjenta. Utvidelsene forventes å avsluttes i løpet av 2021. Lufthavnen vil da ha til sammen 144 standplasser for fly. Det blir også etablert to store arealer til snørydding.

Åtte år forsinket
Åpningen av flyplassen i Berlin er blitt 8 år forsinket, etter at det i 2012 ble oppdaget store mengder feil med både bygninger og utstyr. 1.120 automatiske dører som ikke fungerte, feilmerkede rømningsveier, for korte rulletrapper og toalettpapirholdere som ikke var riktig festet har vært blant de rundt 150.000 små og store byggefeilene som ble oppdaget i tiden som fulgte.

Den offisielle åpningen ble stoppet og skandalen var et faktum. Selve byggingen startet tilbake i 2006.

Fra Oslo til Berlin
Før Coronapandemien fløy SAS, Norwegian og easyJet fra Oslo lufthavn til Berlin. Norwegian er allerede i gang med sin rute til den tyske hovedstaden. De flyr til den terminalen som nå kalles terminal 5, det var den gamle Schönefeld flyplass, så der blir det ingen store forandringer.

SAS derimot må flytte alle sine operasjoner fra Tegel flyplass vest i byen, til nye Lufthavn Berlin Brandenburg Willy Brandt, som er flyplassens fulle navn.
Fra Oslo skal SAS starte opp sine flyvninger dit den 14. desember.

Dit skal også easyJet fly, siste opplysninger fra dem sier at ruten gjenopptas 28. mars neste år.

Smittevern under Covid-19
BER skal erstatte de to nåværende Berlin-lufthavnene, Tegel og Schönefeld. Sistnevnte blir innlemmet i den nye lufthavnen som terminal 5. Som tilfellet er for lufthavner og luftfart generelt, har begge lufthavnene opplevd en voldsom reduksjon i antall passasjerer under koronapandemien.

I alle terminaler og terminalområder på BER skal passasjerer bære munnbind som dekker nese og munn. I tillegg skal fastsatte smittevernregler som avstand og hygiene overholdes. Grunnet endrede prosesser ved sikkerhetskontrollen, kan hver passasjer bare ha med én håndbagasje.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart