Et fristende tilbud nå kan føre til at du betaler for en reise du aldri får dratt på (Illustrasjonsfoto) |
Europeiske Reiseforsikring mener fristende tilbudspriser, trygghetspakker og vaksine-optimisme gir de reiselystne falske forhåpninger.
annonse
- Når det er rødt i reisekartet til norske myndigheter bør man gjøre som i trafikken; stoppe opp og vente på klarsignal. Det er foreløpig liten grunn til å tro at årets sommer blir normal, og norske myndigheter har heller ikke varslet endringer i vurderingene rundt reiseråd, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring.
Det er Utenriksdepartementets (UD) reiseråd som legger premissene for hvorvidt en reiseforsikring er gyldig i et land/område, eller ikke. Men til tross for at dette markeres med en tydelig rødfarge i reisekartet, er det mange som nå lar lysten på sol og varme vinne over tålmodigheten.
Andreas Bibow Handeland kommunikasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring (If) |
- Krystallkula har aldri vært mer tåkete
Vaksineringen skaper optimisme. Men utrullingen er bare så vidt kommet igang, noe som også er situasjonen i mange andre land. Parallelt med dette hører vi stadige nyheter om mer smittsomme muterte versjoner av Covid-19.
- Vi trenger å ha ting å glede oss til i en mørk og uavklart tid, og det er forhåpentligvis lys i enden av tunnelen. Men krystallkula har kanskje aldri vært mer tåkete enn nå. Derfor må vi sammen ta ting steg for steg, og ikke minst følge myndighetenes råd og anbefalinger, forteller Handeland.
Nordmenn bestiller stadig mer kostbare reiser. Ergo kan spontane og følelsesstyrte valg som tas nå bli særdeles dyre hvis situasjonen fortsatt ikke er normal på avreisetidspunktet.- Dersom man kjøper en reise til et land eller område som nå er rødt, og fargen ikke har endret seg ved avreise, får man verken gyldig forsikring på reisen eller dekket avbestillingskostnader. Når vi vet at kostnaden for skade- eller sykdomshendelser i utlandet kan komme opp i millionklassen, sier det seg selv at dette er risikabelt, sier han.
Konkurs dekkes ikke av forsikringen
Koronapandemien har dessverre ført med seg flere konkurser i reiselivsbransjen, og man må ta høyde for at flere kan komme til å lide samme skjebne.
- En reiseforsikring dekker ikke konkurser, så i slike tilfeller kan det være veldig vanskelig å få refundert pengene sine. Er det snakk om en pakkereise har man dog i utgangspunktet et konkursvern i Reisegarantifondet, men dette dekker ikke reiser i egen regi, eller turer som du selv må avbestille, sier Handeland.
- En del av reiseselskapene har tilpasset seg situasjonen ved å tilby trygghetspakker for kundene ved bestilling, noe som i seg selv er bra. Men det er viktig å sette seg inn i vilkårene. En avbestilling må gjerne skje så mye som 60 dager før avreise, og det tilkommer ofte et gebyr, avslutter kommunikasjonssjefen.