-->

1. juni 2021

UK: Vil forhåndsgodkjenne deg før du får slippe inn i landet

britene planlegger elektroniske visa for innreise (Illustrasjonsfoto)

Enten du planlegger en shoppingtur til London, eller fotballkamper i Manchester, i framtiden vil du trolig måtte registrere deg og godkjennes på forhånd, før du slipper inn i Storbritannia. På samme måte som vi kjenner fra USA.
annonse


Går det som inneriksministeren i Storbritannia, Priti Patel vil, må du fra 2024 registrere deg via et elektronisk skjema kalt Electronic Travel Authorisation system (ETA). Kanskje kjenner du til ESTA-systemet fra USA, hvor man skal søke og registrere seg på forhånd for å få lov til å reise inn i landet.

Et lignende system er nå på vei til Storbritannia, der alle reisende må være registrert og godkjent, før de fysisk reiser til landet.

Det eneste unntaket er for britiske og irske statsborgere eller de som har immigrasjonsstatus.

Alle som ønsker å oppholde seg i Storbritannia som turist eller på korte forretningsreiser – eller er i transit – skal søke om forhåndsgodkjennelse til reisen via ETA. Vil man jobbe eller oppholde seg i landet i en lenger periode vil man måtte søke om visum.

Her kan du søke visum over hele verden


- Nye elektronisk grensetillatelser vil gi oss en klarere ide om hvem som er i landet, uttaler Patel.

Hun sier videre at

- et slikt system vil tillate våre tjenestemenn å telle folk inn og telle folk ut.

Den britiske regjeringen sier at ETA-ordningen trolig vil være på plass innen utgangen av 2024, og at de forventer å måtte behandle inntil 30 millioner søknader hvert år.

Per i dag er det ingen som vet helt sikkert hva det vil koste den reisende å søke om innreise til Storbritannia, men det snakkes om rund 80 norske kroner.

Også EU skal være igang med et lignendevinnreisesystem. Det heter European Travel Information and Authorisation System, og kan være klart allerede fra neste år.

Fra Oslo lufthavn flyr du med SAS til Aberdeen, Edinburgh med SAS, London med SAS, British Airways, Norwegian, Ryanair og trolig Flyr. Til Manchester kommer du deg med SAS og Norwegian.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart