-->

21. juli 2021

Hva skjer hvis du blir koronasmittet på reise i utlandet?

Ferien forløper heldigvis uproblematisk for de fleste (Illustrasjonsfoto)

I sommer benytter mange nordmenn seg av muligheten til å dra på ferietur til utlandet etter lang tid med stengte grenser. Ferien forløper heldigvis uproblematisk for de fleste, men noen opplever å bli smittet med covid-19 mens de er på ferie. Hva skjer da?
annonse


Smittesituasjonen er blitt forverret på flere av de meste besøkte feriedestinasjonene. Det betyr at flere norske turister i den siste tiden er blitt koronasmittet i utlandet, også personer som har fått sin første vaksinedose. I noen tilfeller har smitten fått store konsekvenser for den enkelte. Noen er blitt bedt om å forlate hotellet de bor på og selv finne egnet sted for isolasjon og karantene, men å oppdrive karantenehotell i områder med mye smitte er ingen enkel oppgave, særlig hvis man ikke kan det lokale språket.

Norske ferieturister som blir smittet i utlandet må regne med å måtte utsette hjemreisen til de er ferdige med isolasjonstiden og er helt symptomfrie. Man må som regel ha et negativt testresultat for å kunne sette seg på flyet hjem, men det kan ofte ta tid før en koronasmittet tester negativt. Dette kan forsinke hjemreisen og føre til merkostnader for den reisende. For mindreårige som reiser alene blir dette ekstra utfordrende.

Anbefalt! UDs reiseinformasjon 

– Det er viktig å minne om at det er de reisende selv, eller deres foresatte, som er ansvarlige for å vurdere om en reise er gjennomførbar og trygg. Det er også viktig at den enkelte tar kontakt med forsikringsselskapet sitt før avreise og forsikrer seg om at man er dekket dersom uhellet er ute, sier politisk rådgiver Marte Ziolkowski i Utenriksdepartementet, og legger til:

– Smittesituasjonen i Europa endres stadig, noe som kan ha betydning for om reisende må i karantene eller ikke når de kommer hjem til Norge. Følg derfor med på oppdateringene av smittekartet til FHI (ekstern lenke). Det er også viktig å huske at lokale koronatiltak raskt kan endres dersom smittesituasjonen i området tilsier det. Dette kan få konsekvenser for reisende som befinner seg der.

Kart som viser karantene ved innreise til Norge
Kartet oppdateres hver uke natt til mandag klokken 00:00.
Kartet under gjelder fra og med 19. juli:

Kilde: Folkehelseinnstituttet (FHI)


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart