-->

27. september 2021

Er Embraer på vei inn i SAS' flåte?

Skal Embraer levere SAS sine mellomstore fly? (Embraer)

SAS er på jakt etter fly aom er under A320 i størrelse, en såkalt "mid-size" maskin. Nå spekulerers det i om Embraer E195 er den aktuelle flytypen selskapet går for.
annonse


SAS er på jakt etter et mellomstort fly de kan bruke på det de kaller tynnere ruter, altså der kundegrunnlaget ikke er tilstekkelig til å bruke selskapets Airbus A320 med plass til 174 passasjerer, og de mindre CRJ-900 (Bombardier), som SAS' underleverandører bruker. De flyene tar 88 passasjerer.

Pandemien har påvirket de fleste flyselskapene, og hvordan reisemønsteret blir i framtiden kan ingen spå, men at det blir færre forretningsreisende er ganske klart, da stadig flere møter gjennomføres digitalt.

SAS faser nå ut sine Boeing 737 fly, og det spekuleres også i om selskapet vil holde seg til Airbusmaskiner i framtiden, og da eventuelt satse på den mindre A220.

Før jul 2019 kjøpte det danske leasing selskapet Nordic Aviation Capital 20 Airbus A220. Hvilket flyselskap som skal leie maskinene ble ikke offentliggjort. Ryktene sa dengang at det er SAS som er sluttkunden.

Det er basert på det interne brevet til de ansatte som lekket til media, et brev som diskuterer fremtidens behov for flyflåte hos flyselskapet. På samme tid kommenterte daværende SAS-sjef Richard Gustafson at de i nær fremtid ville mangle fly i størrelsen mellom A320neo og CRJ. Til omtrent 20 prosent av dagens ruteprogram hos SAS trenger vi et fly med mellom 90 til 180 seter, uttalte Gustafson da.

Det som taler for at det er Embraer 195 E1 som er den sterkeste kandidaten er at selskapet har utlyst en stilling som Team Fleet Manager for teknisk avdeling på Arlanda, der erfaring fra Embraer 195 E1 er et absolutt krav. Størrelsesmessig passer flytypen også godt, med 124 seter i en enhetlig økonomikabin.

Et annet poeng i spekulasjonene er at SAS' underleverandør Nordica / Xfly tidligere hadde syv Embraer 195 på vei inn i flåten før pandemien satte en stopper for innfasingen.

Tidligere har en uspesifisert ordre på 30 maskiner, som fortsatt ligger inneer hos Embraer, ført til rykter om at de kan være en ordre med tanke på det skandinaviske markedet. Det faktum at Sverige, gjennom Saab, har et veldig tett samarbeid med Embraer siden Brazil har kjøpt svenske Gripen, er også et poeng.

SAS har ikke villet kommentere noen av disse spekulasjonene.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart