Forbered deg til flyturen opp til jaktterrenget (Gina Orslien/ Norges Jeger- og Fiskeforbund) |
Jaktsesongen er i gang, og mange av Norges 500.000 jegere smører akkurat nå børser og fjellstøvler, tester telt og skrubber bålkjeler. Om du er en av dem og du har planer om å fly med våpen, ammunisjon og eventuelt en hund, er det en del ting du må vite.
annonse
For mange er jaktsesongen årets absolutte høydepunkt. Og all den tid jegerne kun får lov til å leve ut lidenskapen sin over en begrenset periode på høsten, er det mange som er villige til å reise langt i jakten på den perfekte biotopen – noen også med fly.
Hvert år kommer Avinor med en rekke praktiske tips om hvordan du reiser godt forberedt til jakta, her er de viktigste:
Du kan fly med jaktvåpen
Det er fullt mulig å fly med våpen og ammunisjon, men det er viktig å kunne regelverket godt, slik at du er sikker på at du ikke har oversett noe. Da kan du fort bli nødt til å reise uten.
Reglene varierer litt mellom de forskjellige flyselskapene, men hovedregelen er at transport av våpen må søkes om og godkjennes før du reiser. Søknaden må i de fleste tilfeller sendes innen 24 timer før avgang, og søknadsskjema finner du på hjemmesidene til flyselskapet ditt. Husk at du må bekrefte at du har gyldig våpenlisens, og vær oppmerksom på at det kan påløpe ekstra kostnader ved frakt av våpen.
Pakking og frakt av våpen
For det første er det under ingen omstendigheter lov til å ha med våpen, våpendeler eller ammunisjon i håndbagasjen. Kikkertsiktet ditt kan du ta med ombord på flyet, men det er også det eneste tilknyttet våpenet ditt som du ikke må sjekke inn.
Såfremt det er mulig skal våpenet ditt demonteres, og en vital del skal pakkes i en separat sekk eller bag. Det vil si at du skal pakke forskjeftet i én ryggsekk og resten av våpenet i en annen hvis du reiser med hagle, og våpenet og munnstykket i hver sin sekk/bag hvis du reiser med rifle. Både våpen og forskjefte/munnstykke skal sjekkes inn.
Ammunisjon i bagasjen
Du kan også ha med ammunisjon på flyet – bortsett fra ammunisjon med prosjektiler som eksploderer eller brenner, men aldri i håndbagasjen. Ammunisjon skal sjekkes inn, enten sammen med våpenet eller i separat bagasje. Den skal ligge i originalemballasjen, pakkes godt, og ikke overstige fem kilo. Ved innsjekking må du informere flyselskapet ditt om at bagasjen din inneholder ammunisjon.
Fly med jakthund
Jakta blir bedre med en firbent venn på laget. Når det gjelder reiser med dyr er det flyselskapene selv som bestemmer reglene, men reglene varierer ikke mye. De aller fleste hunder må reise i buret sitt inne i lasterommet – kun små hunder kan være med inn i kabinen, og de fleste flyselskaper har en begrensning på to til tre dyr i kabinen på hver flyvning. Trykk og temperatur i lasterommet er det samme som i kabinen, så du trenger ikke å bekymre deg for at du skal måtte ta med deg en forkjølet hund ut i jaktterrenget.
Ettersom hunden din må reise i bur, er det viktig at den er komfortabel i buret sitt. Altså at den både er trent til å ligge i bur, og at buret er stort nok. De fleste flyselskaper krever at hunden din må kunne reise seg, snu seg og ligge i en naturlig stilling i buret. Samtidig skal ikke buret være for stort – undersøk øvre grense hos flyselskapet ditt.
For å være sikker på at du får med deg hunden bør du ha et bur som er spesiallaget for transport av dyr – flere flyselskap aksepterer ikke andre typer. Buret skal merkes tydelig med navn, adresse og telefonnummer, og det må være rent, solid, og laget av helt lekkasjesikkert materiale. Dekk bunnen med absorberende materiale, som en matte eller et teppe. Aviser, papp og lignende er ikke tillatt. Buret må ha god ventilasjon på alle fire sider, og åpningene i buret må være små nok til at hunden ikke kan skade seg ved å sette seg fast i dem, eller skade personalet på flyplassene ved å klore eller bite.
Det er ikke anbefalt å gi hunder sovemidler på flyvninger. Angstdempende medisin kan brukes slik at det blir lettere for hunden din å slappe av, og sjansene for at den blir skremt av høye og ukjente lyder blir liten. Snakk gjerne med veterinæren din for å få flere tips og råd om medisinering.