-->

24. februar 2022

Ukraina: Luftrommet over landet er stengt for sivil luftfart

Ukrainsk luftrom stengt (Skjermdump Kyiv International Airport)

Russlands invasjon i Ukraina torsdag morgen har ført til nedstengning av det luftrommet over landet, for sivil luftfart. Ved Kyiv Boryspil International Airport er alle flyavganger i dag kansellert.

Natt til torsdag varslet først den russiske luftfartskontrollen at de stengte luftrommet over Øst-Ukraina.

Bruken av luftrommet på Russlands vestlige grense til Ukraina og Hviterussland har blitt midlertidig suspendert på grunn av den høye trusselen mot sikkerheten til flyvninger med sivile fly etter bruk av våpen og militært utstyr, sa russerne.

Noen timer senere sa det russiske forsvarsdepartementet at de brukte "høypresisjonsvåpen" for å deaktivere luftforsvarssystemer, militære flyplasser og luftvåpenet i Ukraina.

Ukrainske myndigheter myndigheter svarte torsdag morgen, via Ukraine State Air Traffic Services Enterprise, at det er for farlig for sivil luftfart å fly over ukrainsk teritorium, og at de derfor stengte av hele luftrommet over landet.

Ingen sivile fly over Ukraina (Skjermdump Flightradar24)

Bildet over viser at all sivil luftfart er borte fra luftrommet over Ukraina. Fly som skal mellom øst og vest må nå legge til ekstra flytid og fly rundt landet i stedenfor over. Ukraina er forøvrig det nest største landet geografisk, bare Russland er større.

Svært mange fly fra Østen går over Ukraina på vei til Europa, disse må nå belage seg på lengre flytider, flere vil heretter benytte Tyrkia som overflygningsland på vei mot vest.

Sist søndag beslutet SAS å kansellere sin ukentlige avgang fra Oslo til Kyiv, da hadde allerede flere internasjonale selskap varslet at de ville gjøre som SAS, og flere fulgte etter. KLM, Lufthansa, Austrian Airlines, Air France og Swiss var raskt ute og meldte om stans i trafikken, mens lavprisselskapene Wizz Air og Ryanair har fram til i dag hatt avganger til den ukrainske hovedstaden.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart