-->

12. april 2022

EU nekter russiske fly i europeisk luftrom

EU svartelister russiske flyselskap, inkludert Aeroflot (Wikimedia)


EU har svarteliste 21 russiske flyselskap. Det betyr at de ikke kan entre europeisk luftrom, men det er selskapenes manglende flysikkerhet og ikke krigen i Ukraina som stopper dem.

EU-kommisjonen har oppdatert EUs flysikkerhetsliste, det er listen over flyselskap som er underlagt et driftsforbud eller operasjonsbegrensninger innenfor EU, fordi de ikke oppfyller internasjonale sikkerhetsstandarder.


Etter oppdateringen er 21 flyselskap, som er sertifisert i Russland nå inkludert på EUs flysikkerhetsliste. Dette gjenspeiler alvorlige sikkerhetsproblemer på grunn av Russland har tvunget utenlandskeide fly til å bli omregistrert til russiske flyregistre, som bevisst tillater drift uten gyldige luftdyktighetsbevis.

Dette er i strid med internasjonale luftfartssikkerhetsstandarder, heter det i en melding fra Brussel.

Mange av de flyene som russiske flyselskap har i flåten, er eid av utenlanske leasingselskap. Da disse maskinene fløy tilbake til Russland etter at landingstillatelsene i europeiske land ble trukket tilbake, valgte den russiske staten å omregistrere dem i sitt eget register.

Som en del av sanksjonene mot Russland kan ikke flyprodusentene Boeing og Airbus levere reservedeler til flyene, og det er ukjent hvordan den tekniske tilstanden på flyene er.

EU-kommissær for transport Adina Vălean er sjokkert og uttaler:

 - Det russiske føderale lufttransportbyrået har tillatt russiske flyselskap å operere hundrevis av utenlandskeide fly uten et gyldig luftdyktighetsbevis. De berørte russiske flyselskapene har bevisst gjort det i strid med relevante internasjonale sikkerhetsstandarder.

Dette er ikke bare et klart brudd på konvensjonen om internasjonal sivil luftfart (Chicago-konvensjonen), men det utgjør også en umiddelbar trussel mot sikkerheten.

Jeg ønsker å gjøre det er krystallklart at denne avgjørelsen ikke er enda en sanksjon mot Russland, den er tatt utelukkende på grunnlag av tekniske og sikkerhetsmessige årsaker.Vi blander ikke sikkerhet med politikk, sier Vălean.

Det mest kjente selskapet som nå er svartelistet er Aeroflot. De har i mange år fløyet daglige rundturer mellom Oslo og Moskva.

Denne sommeren planla også russiske NordWind en ny rute til St. Petersburg, disse planene er nå kansellert.

Dagens ferske oppdateringer med det 21 russiske flyselskapene, viser en flyforbudsliste som inneholder 117 flyselskap som ikke har adgang til europeisk luftrom.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart