-->

1. juni 2022

Feriefavoritter med fortsatte krav om coronasertifkat

Ikke alle land har skrotet coronasertifikatet (Illustrasjonsfoto Sandefjord lufthavn)


Sommerferien kan ende i skuffelse hvis du ikke sjekker koronareglene i landet du skal reise til. Mange av nordmenns feriefavoritter har fortsatt klare krav til de besøkende.Reglene for koronasertifikatet er fastsatt av EU. Mange av reglene er kompliserte å sette seg inn i.

– Det viktigste folk bør gjøre, er å sjekke om landet du skal reise til krever koronasertifikat. Svært mange land har gått bort i fra krav om dette, sier overlege Eli Heen ved Folkehelseinstituttet.

Usikker på hva du skal sjekke, og hvor du sjekker det?


Mange ulike regler for gyldighet
Hvis landet du skal til krever koronasertifikat, finner du sertifikatet ditt på "Koronasertifikat" på Helsenorge, eller enda enklere – ved å laste ned Helsenorge-appen og åpne koronasertifikatet der.

– Det viktigste å huske, er at du har gyldig koronasertifikat i ubegrenset tid hvis du er over 18 år og har fått en oppfriskingsdose. Hvis du er grunnvaksinert, har du gyldig koronasertifikat i 270 dager. Og hvis du har gjennomgått covid-19, har du gyldig koronasertifikat fra dag 11 til dag 180 etter positiv test på teststasjon. Hvis du er under 18 år, har du gyldig koronasertifikat i ubegrenset tid hvis du er grunnvaksinert. Både barn og voksne blir i Norge og dei fleste land reknet som grunnvaksinerte enten etter to vaksinedoser eller etter en dose i tillegg til positiv test. Du kan også få innreise i mange land ved å ta en test for å dokumentere at du ikke har covid-19, sier overlege Eli Heen ved FHI.

Teknisk gyldighet
Koronasertifikatet har to typer gyldighet. Den ene handler om test- og vaksinasjonsopplysninger. Den andre handler om tekniske gyldighet.

Hva som er registrert av test- og vaksinasjonsopplysninger avgjør om du får et gyldig sertifikat, og det kan avgrense hvor lenge sertifikatet er gyldig. I tillegg er det en teknisk gyldighet som innebærer at sertifikatet maksimalt er gyldig 90 dager fram i tid fra kvar gang sertifikatet åpnes digitalt, blir lastet ned eller blir skrevet ut. Dette for å hindre misbruk.

– Det siste betyr at folk som ønsker å skrive ut koronasertifikatet, bør gjere det ikke så alt for lenge før de skal ut og reise, seier overlege Heen videre.

Test for reise
FHI får også en del spørsmål om hvor en kan teste seg.

– Du kan spørre kommunen om de har kapasitet til å ta en test, eller gå til en av de private aktørene som tilbyr dette. Muligheten for testing vil være ulik avhengig av hvor i landet du bor, og du bør sjekke dette i god tid hvis du trenger en test til en reise, seier Eli Heen.

Spesielt viktig for deg som har barn over 16 år
Hvis det er krav om koronasertifikat også for barn under 16 år dit du skal, finner du koronasertifikat for barna dine, på din egen side for koronasertifikat på Helsenorge.

– For de som er tenåringsforeldre, er det i tillegg viktig å huske på at du mister tilgangen til koronasertifikatet til barna dine når de fyller 16 år. Husk i så fall å be barna skaffe seg elektronisk ID i god tid før dei skal reise, og at dette krever gyldig ID (pass eller nasjonalt ID-kort). Da vil de kunne logge seg på Helsenorge, og få tilgang til sitt eige koronasertifikat, seier overlege Eli Heen ved FHI.

Ekstra vaksinedose
FHI får og en del spørsmål om i hvilken grad det er lurt å vaksinere seg med en ekstra vaksinedose hvis en ikke har nok vaksinedoser for et gyldig koronasertifikat.

– Reglane kan endres fram mot sommeren, men det er ikke lurt å vente lenger enn 1 måned før reise med en eventuell vaksinedose, seier overlege Heen ved FHI til slutt

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart