-->

17. juli 2022

Advarer mot å gå i taxfree-fella i sommer

I en fersk pristest var 70% av varene billigere i norske nettbutikker enn i taxfree'n på Oslo lufthavn (Avinor)

Ikke all shopping på taxfree-butikken er like smart i sommer. I en fersk pristest var syv av 10 varer dyrere på flyplassen enn på nett. Nordmenn har urealistiske forventninger til hva de kan spare på taxfree'n.


– Vin, sprit, tobakk og sjokolade er de klassiske taxfree-varene som reisende vet at de kan spare gode penger på taxfree-handelen. En fersk omnibus vi har gjennomført før ferien, avslører at nordmenn har urealistiske forventninger til hva de kan spare ved å handle på taxfreebutikken, forteller country manager Christoffer Reina hos produkt- og prissammenligningstjenesten Prisjakt.

Tror taxfritt er billig
I den landsomfattende meningsmålingen, som Opinion har utført for Prisjakt, opplyser 53 prosent – tilsvarende 2.2 millioner nordmenn – at de planlegger utenlandsferie i år. Tre av fire (73 prosent) svarer at de sannsynligvis vil handle på taxfreebutikk i forbindelse med feriereisen.

– Forventning om rabatt sammenlignet med prisene i vanlige, norske butikker utenfor taxfree-sonen er betydelig. I snitt forventer de reisende seg priser som ligger 28 prosent under «normal» butikkpris. Men vår kartlegging på flyplass og ferge viser at oppsiktsvekkende mange, typiske «reise-på-feriekjøp» er billigere å handle i norske nettbutikker. Noen av prisforskjellene vi fant var sjokkerende store, forteller Reina.

Stor pristest
I mai og juni kartla selskapet 70 produkter på Oslo lufthavn, 140 produkter på «Color Hybrid» (Sandefjord-Strømstad), og sammenlignet prisene med billigste pris på tilsvarende produkt blant flere hundre norske nettbutikker.

– Vi undersøkte typiske innkjøp som nordmenn gjør før ferien starter, eller som mange åpenbart tror det er billigere å handle når de forlater Norge, fordi det er «skattefritt»; for eksempel solprodukter, deodoranter, parfyme, hudpleie, makeup, småelektro og leketøy. Syv av 10 - 70 prosent av 140 enkeltprodukter - vi kartla hos Color Line, var billigere online. Tilsvarende var to av tre produkter - 66 prosent av 70 produkter - dyrere på Oslo lufthavn enn i norske nettbutikker, forteller Christoffer Reina.

Store prisforskjeller
Mest oppsiktsvekkende var Color Lines salg av Lego-produkter: Samtlige 12 kartlagte Legoprodukter var billigere online, og var gjennomsnittlig 14 prosent billigere å handle på nett. Også på enkelte elektronikk- og parfyme-/velværeprodukter avdekket testen til dels betydelige prisforskjeller:

 • Øretelefonene Sudio Tolv Wireless In-ear var 450 kroner billigere online (499,-), enn hos Color Line (1199,-).
 • Fergeselskapet solgte parfymen Issey Miyake L’Eau D’Issey edt. (100ml) 270 kroner dyrere (899,-) enn billigste norske nettbutikk (629,-).
 • Hvis du heller kjøpte Elisabeth Arden Green Tea Honey Drops Body Cream (500 ml) online (170,-) enn ombord i Strømstad-fergen (355,-), ville du ha spart 185 kroner på testtidspunktet.
 • På Oslo lufthavn kostet en Hugo Boss Deo Stick 75ml 110 kroner mer (245,-) enn i billigste, norske nettbutikk (135,-).
 • Clarins Milky Boost Cream Foundation fant man 101 kroner billigere på Prisjakt (204,-) enn på flyplassen (305,-).

– Noen priskupp kan man i rettferdighetens navn likevel gjøre på taxfree, siden 30 prosent av varene vitterlig var billigere der. Parfymen Versace Woman edt. (100ml) var for eksempel 280 kroner billigere på Oslo lufthavn (299,- vs. 579,- på nett), mens parfymen Burberry Her edt. var 232 kroner billigere ombord på fergen (745,- vs 977,- på nett), sier Christoffer Reina.
 

Her er prisekspertens råd til deg som skal innom taxfree-butikken før du reiser på ferie:
 1. Vær bevisst - tenk på hva du har lyst til å kjøpe før du går inn i butikken.
 2. Gjør en prissjekk. Både flyplasser og fergeselskaper viser priser på nett, der du kan sjekke om det er penger å spare før du reiser.
 3. Unngå bomkjøp – ha med shoppingliste. Husk at dårlig tid eller stress lett kan føre til dyr impulsshopping.
 4. Sjekk kampanjene. Flyplasser og fergeselskaper tilbyr ofte pakkeløsninger («2 for 1») og større volum på flasker og tuber, og der er det penger å spare.
 5. Ikke la deg lure av hylleplasseringen. Den er strategisk. Taxfree-butikken setter det de vil selge der du ser det først.
 6. Avhengig av hvor du skal reise; ta høyde for at veldig mange produkter er billigere i landet du reiser til.


Slik ble taxfree-testen gjenomført

Pristesten på «Color Hybrid» ble gjennomført som «mystery shopping» 12. mai i år, og sammenlignet med Prisjakt i uke 21.
Testen av produktene på Gardermoen ble gjennomført online i uke 22, og sammenlignet med Prisjakt samme uke
På Oslo lufthavn inngår 70 produkter i studien, mens dobbelt så mange – 140 produkter – ble kartlagt hos Color Line.
Svært få av produktene var direkte sammenlignbare for både Oslo lufthavn og Color Line, da blant annet volum, størrelse på flasker etc. varierer på disse utsalgstedene.
Produktene er valgt fra en liste over de mest populære kjøpene i norske nettbutikker, innenfor følgende varekategorier: Solprodukter, deodoranter, hudpleie, parfyme, hårprodukter, makeup, småelektronikk og Lego (sistnevnte kun Color Line).
I denne testen er det kun sjekket priser hos norske nettbutikker – det vil si nettbutikker med norsk organisasjonsnummer og som må være MVA-registrert i Norge, men de kan ha kontor i et annet land.
Det er også tatt forbehold om nye kampanjer, tilbud og endringer i prisbildet i sommer.
Merk også at i noen nettbutikker kommer frakt i tillegg, som gjør at prisbildet kan forandre seg.

Kilde: Prisjakt.nowww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Vi bruker cookies fra Google Analytics til å måle trafikken på artiklene
No instrument approach procedure established for this webpage
om oss   nettsidekart