-->

16. juli 2022

Tips og reiseråd til sommerferien 

Tenk på dette før du drar til flyplassen (Illustrasjonsfoto)

I år er forventningen til ferien ekstra høy ettersom det er en god stund siden kofferten ble pakket med feriegarderoben. Ringvirkningene av pandemien påvirker luftfarten og logistikken på enkelte flyplasser, og det er derfor viktig å forberede reisen godt også i år.


Norwegians kundesenter har delt sine beste reiseråd med oss, basert på de oftest stilte spørsmålene.
Dette bør du tenke på før ferien i sommer.


Gyldig ID
Skal du reise innen Schengen kan du også legitimere deg med det nasjonale ID-kortet om nødvendig. Oppbevar alltid ID kort og pass i håndbagasjen.

Møt på flyplassen i god tid
Køene kan variere fra sted til sted, og endre seg fra dag til dag og også fra time til time. Logg på flyplassens hjemmeside for oppdatert informasjon. Sikkerhetskontrollen driftes av flyplassen, og det er derfor de som best vet hvordan situasjonen er til enhver tid. Søk derfor informasjon fra flyplassen direkte.

Her er flystatusen på Gardermoen 

Med bagasje på reisen
Flere flyplasser i Europa har kapasitetsutfordringer denne sommeren. Oppbevar alltid ID papirer, medisiner, nøkler og verdigjenstander i håndbagasjen.

Her er flystatusen på Torp

Merk bagasjen godt
med navn og telefonnummer (husk retningsnummer) både utenpå og legg gjerne en lapp inne i bagasjen med kontaktinformasjon. Da vil det gå raskere å ettersende bagasjen hvis den blir forsinket.

Sporing av bagasje
Er bagasjen forsinket, og du registrerer det på flyplassen får du et referansenummer (PIR). Med dette kan du selv spore bagasjen digitalt i etterkant. Så snart bagasjen er lokalisert, tar flyselskapet kontakt med deg for å avtale levering. Denne sommeren har de større pågang enn normalt, og du oppfordres til å benytte hjemmesidene for informasjon og sporing.

Sjekke inn bagasje dagen før
Du kan sjekke inn bagasjen så fort flyvningen åpner for innsjekk, men denne muligheten kan variere fra sted til sted, og fra land til land. Det anbefales allikevel ikke å sjekke inn bagasje for lang tid i forveien.  

Sjekk om du har inkludert bagasje
For å spare tid er det viktig å på forhånd undersøke om du har kjøpt plass til bagasjen du ønsker å ha med på reisen. Informasjon om dette finnes i dine reisedokumenter. Du med kan eventuelt enkelt legge til bagasje via flyselskapenes nettside, eller i appen til de som tilbyr det.  

Bag-drop tjenesten
Bag-drop åpner vanligvis om morgenen og er åpent hele dagen. Det er flyplassene som eier og drifter bagasjesystemene, og tjenesten kan derfor variere fra flyplass til flyplass. Ikke alle flyplasser i Europa tilbyr denne tjenesten. Ta kontakt med den flyplassen du skal reise fra for informasjon. 

Ha strøm på telefonen
Sørg for å ha nok strøm på telefonen eller nettbrettet ditt slik at du kan vise frem de dokumentene du behøver for å passere effektivt gjennom innsjekk, sikkerhetskontrollen og videre på reisen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart