-->

19. mars 2023

Oslo lufthavn: To nye verk av Munch på plass

To nye Munch-verk på plass på Gardermoen 📷 Nora Skansen Skranefjell / Avinor

Nylig kom to originale verk av Edvard Munch på plass på Oslo lufthavn. Passasjerer som reiser til og fra utlandet får dermed muligheten til å oppleve en av verdenshistoriens mest kjente kunstnere allerede ved ankomst til Norge.
annonse


Munchmuseet i Oslo har fått spesiallaget en egen monter på Oslo lufthavn, i pir nord som er terminaldelen som ble bygget i forbindelse med utvidelsen av flyplassen i 2017. Der stiller museet fast ut to originale verk av Edvard Munch. Verkene byttes ut 1-2 ganger hvert år. Siden 2018 har millioner av reisende dermed kunnet glede seg over å oppleve original kunst av Edvard Munch på lufthavnen.

– Dette er en veldig flott avtale vi har med MUNCH om å få muligheten til å vise originalverk på Oslo lufthavn. Det er et uventet og spennende tilbud til våre reisende, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby og tilføyer:

– Nå har vi utstilling av Edvard Munch, ekte vikingsverd like ved siden av fra Historisk museum og store skjermer der det nye Nasjonalmuseet viser flotte norske malerier til alle som ankommer fra utlandet. Oslo lufthavn er med andre ord fullt av kjent norsk kunst og kulturhistorie, som er viktig fordi veldig mange turister får jo sitt første møte med Norge nettopp hos oss.

📷 Munchmuseet

 
Om de to Munch-verkene som nå står på Oslo lufthavn:

Edvard Munch - Husvegg i måneskinn
1922–24 - Olje på lerret
Om natten blir skygger levende, stjerner skinner klart og stillhet og ensomhet oppleves mer intenst. For Edvard Munch var mørket både fascinerende og foruroligende.

Dette maleriet er laget av en kunstner som bor alene i utkanten av byen. Det rommer et mysterium: En spøkelsesaktig skygge faller inn mot husveggen. Er det bare en søyle? Er det Munch selv? Eller noe som hjemsøker ham i natten?

Edvard Munch - Togrøyk
1920 - Litografi
En forunderlig, nesten nifs atmosfære henger ved dette bildet. Det er lett å se for seg at Munch passerte jernbanebroen på en ettermiddagstur i nabolaget sitt i utkanten av Oslo.

Tog symboliserer ofte modernitet, fart og teknologisk nyvinning. Munchs lokomotiv er usedvanlig taust og rolig, som et dyr som har stoppet i den isende vinternatten for å trekke pusten. Røyken krøller seg som en beskyttende sky over byen. Under broen er det lys, et trygt sted i den mørklagte gaten. Munch har et våkent blikk for det uhyggelige i nærområdet sitt.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart