-->

20. mai 2023

Europa: Streik rammet 64.000 passasjerer daglig denne våren

Streik har rammet hardt i Frankrike denne våren 📷 Illustrasjonsfoto

Var du en av mange som denne våren fikk flygningen din kansellert på grunn av en flyplasstreik? Du var ikke alene, på en typisk streikedag ble omtrent 64.000 passasjerer rammet. Ved hver streikedag ble i underkant av 7000 flygninger rammet.
annonse


Denne våren har vært hardt rammet av streiker og aksjoner ved flyplasser rundt om i Europa.

En fersk analyse fra Eurocontrol viser at i en periode på førti dager, fra 1. mars til 9. april var det trettifire dager med større eller mindre aksjoner som påvirket lufttransporten i Europa.

Dette var alt fra nedleggelse av arbeidet et par timer, via gå-sakte-aksjoner gjennom en arbeidsdag, til total nedstengninger av en eller flere flyplasser mellom ett og to døgn.

Streikene har stort sett handlet om lønn og andre arbeidsvilkår. Mange mistet jobben under pandemien, mange har fått jobbene tilbake, men til dårligere vilkår enn de hadde. Inflasjon og krigen i Ukraina, gjør at mange føler på at lønnen ikke strekker til.

I Frankrike har også den nye pensjonsreformen påvirket streikene. Den franske pensjonsalderen ble i vår satt opp fra 62 til 64 år, noe som er svært upopulært i landet.  

Sjekk ut vår streikeoversikt og se hva som er planlagt av aksjoner framover

Tallene
Disse aksjonene påvirket 237.000 flyvninger (30 % av alle europeiske flyvninger på disse dagene).
Til sammenligning ble omlag 100.000 flygninger rammet av vulkanutbruddet på Eyjafjellajökull (Island) 15-22 april 2010.
Mer enn 10 millioner passasjerer er blitt berørt denne våren, og på en typisk streikedag ble omtrent 64.000 passasjerer rammet på grunn av kanselleringer.

I Tyskland opplevde man at flere flyplasser ble helt steng ned fordi store fagforeninger som Ver.di tok ut alt av medlemmer i streik samtidig, noe som rammet hardt og effektivt.

I Frankrike ble flygninger forsinket ved at luftkontrolltjenesten ble tatt ut i streik, det forårsaket at fly som skulle fly over fransk territorium måtte bruke ekstra timer på å fly rundt landet.

Gjennomsnittlig ble 485 avganger kansellert på hver streikedag i Frankrike, 25% av disse var overflygninger - flere flyselskap valgte å kansellere framfor å fly rundt fransk territorium.

Hver streikedag ga ytterligere 1200 tonn CO2-utslipp da fly måtte fly 96.000 kilometer ekstra.

På en streikedag fallt punktligheten fra 80% til 71%. For avganger som ikke ble kansellert var forsinkelsene i snitt på 17 minutter.

Rammet naboland også
Streikene i Frankrike har også hatt en alvorlig innvirkning på flytrafikken i andre land, spesielt nabolandene. I Spania ble 394 daglige avganger forsinket som et direkte resultat av streik, etterfulgt av Storbritannia (209) og Italia (152).

Flyselskapene
Enkelte flyselskap ble hardere rammet av vårens streiker, avhengig av antall ruter og antall avganger.

Når det gjelder antall forsinkede flyvninger ble Ryanair mest berørt av de franske streikene, med et daglig gjennomsnitt på 332 forsinkede flyvninger, etterfulgt av Air France (277) og easyJet (256).

Den gjennomsnittlige forsinkelsen per fly var på 22 minutter.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart