-->

25. juni 2023

Feil legitimasjon kan stoppe reisen allerede på flyplassen

Passasjerer uten gyldig legitimasjon kommer til passkontrollen, men ikke lenger, her fra Oslo lufthavn 📷 Avinor

Kan du tenke deg en mer frustrerende start på reisen enn å bli nektet ombordstigning? Feil legitimasjon kan stoppe deg allerede på flyplassen.
Full London-tur-pakke med London Eye, inngangsbilletter og lunsj

Rett før helgen kunne NRK fortelle om familier som skal reise fra Torp, men som ikke kommer seg til ut på reise fordi de har med seg feil legitimasjon, særlig gjelder det passasjerer som skal til England.

Mange glemmer at landet ikke lenger er medlem av hverken EU eller Schengensamarbeidet, det betyr at passet må med, og at det nye nasjonale ID-kortet ikke er gyldig for innreise til blant annet England.

- Den siste tiden har vi dessverre sett et økende antall tilfeller der reisende blir "denied boarding" - nektet ombordstigning fordi de mangler godkjent dokumentasjon for innreise til det aktuelle landet.

Dette gjelder først og fremst destinasjoner utenfor EU/EØS og Schengen-området. De nye norske ID-kortene, som mange har skaffet seg det siste året, er for eksempel ikke godkjent dokumentasjon utenfor EU/EØS og Schengen-området. Det opplyste Sandefjord lufthavn Torp i oktober i fjor, da saken også var aktuell.

Forskjelen på pass og ID-kort
  • Passet ditt er både et reisedokument og legitimasjon. Det kan du bruke for å dokumentere hvem du er i alle situasjoner og overalt hvor du reiser.
  • Nasjonalt ID-kort med reiserett er gyldig som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits, samt enkelte andre land.
  • Kortet med rød ledetekst oppfyller kravene til et reisedokument og kan brukes som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits, samt enkelte andre land.
Kilde: Politiet.no

Mange har benyttet sjansen til å skaffe seg nasjonalt ID-kort fordi det de siste årene har vært køer på mange måneder for å skaffe seg nytt pass, mange pass gikk ut under pandemien. For å i det hele tatt få reist på ferie, valgte flere å gå for et nasjonalt ID-kort som har kortere leveringstid.

Det flere ikke har fått med seg at det finnes to typer nasjonalt ID-kort, et med grønn ledetekst og et med rød ledetekst. Det grønne kan kun benyttes som legetimasjon innenfor Norges grenser. Det røde gir deg såkalt reiserett, dvs at det kan brukes som legitimasjon i andre land.

Det som er viktig å merke seg er at det røde ID-kortet med reiserett ikke er godkjent dokumentasjon utenfor EU/EØS og Schengen-området.

Med feil ID blir du stoppet ved gate, og du kommer altså ikke ombord i flyet og får reist - "denied boarding" - på fagspråket. Å bli nektet ombordstigning gir deg ikke rett på ny reise senere, eller noen form for økonomisk kompensasjon.

Anbefaler reiseside
Ved Sandefjord lufthavn anbefaler de at du besøker traveldoc.aero (ekstern lenke), dette er en nettside der du oppgir hvor du reiser fra, og hvor du reiser til, samt legger inn informasjon om hvilken reisedokumentasjon du har (pass, id-kort, evt visum etc.)

Du vil da umiddelbart få svar på om du har det du trenger for å gå ombord eller eventuelt hva du mangler. Nettsiden oppdateres av de respektive landenes myndigheter. Den er uavhengig av hvilken flyplass du reiser fra og til.

Et annet godt tips er å laste ned appen «Reiseklar» fra UD, som gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering.

Reiseklar kan lastes ned fra App Store og Google Play.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart