-->

20. juni 2023

Så mange flere dropper sommerferien i år enn i fjor


11 prosent av oss dropper hele sommerferien i år. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor.
Sjekk de store fylkesvise forskjellene.
annonse


Det er betydelige endringer siden i fjor. Prisøkningene setter virkelig sitt preg på reiseplanene i sommer. Folk har dårligere råd. Samtidig som reiselysten i fjor sommer var stor etter pandemien, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Her har flest gjort endringer
I samtlige fylker er det flere som dropper ferien i år enn i fjor. Størst fylkesvis endring finner vi i Troms og Finnmark (12 prosent flere dropper sommerferien), Nordland (11), Vestfold og Telemark (9) og Innlandet (9).

Minst endring finner vi i hovedstaden, hvor det bare er desimalforskjell fra i fjor.

- Men en fellesnevner både i fjor og i år er at det er flest som står over i Agder. Dette fylket skiller seg markant ut, sier Slettemoen.

FylkeDropper sommerferie i årDroppet sommerferie i fjor
Agder18 prosent16 prosent
Vestfold og Telemark14 prosent5 prosent
Troms og Finnmark13 prosent1 prosent
Nordland13 prosent2 prosent
Vestland13 prosent8 prosent
Innlandet11 prosent2 prosent
Møre og Romsdal11 prosent5 prosent
Rogaland11 prosent5 prosent
Trøndelag9 prosent6 prosent
Viken9 prosent8 prosent
Oslo4 prosent4 prosent


Hele hovedstaden tar fri
Både i år og i fjor har minst 1000 nordmenn blitt spurt om reiseplanene sine for sommeren.

- I Oslo står ferieplanene sterkt. Her skal 96 prosent ha sommerferie, både i fjor og i år. Det er viktig med en pust i bakken for alle. Jeg håper de som ikke skal ha sommerferie får seg noen velfortjente fridager når høsten setter inn, sier Slettemoen i Frende.

- Hvorfor tror du Agder skiller seg så tydelig ut?

- Det er utrolig sommervakkert på Sørlandet, så det kan være så enkelt som det. Kanskje de som bor der ikke føler de trenger å ta fri eller reise bort akkurat nå. Kanskje de sparer ukene til høsten når mørket kommer sigende, sier hun.

Men det kan også være at flere i Agder kjenner på økonomistress for tiden sammenlignet med andre steder i landet. I Frendeundersøkelsen har nordmenn også blitt spurt om de føler de har dårligere råd nå enn i fjor. Her er det flest i Agder som svarer ja (72 prosent). Foruten Oslo (64 prosent) ligger alle fylker et sted på 50-tallet.

- Det kan være noe av forklaringen for hvorfor Agder ligger så høyt. Men samtidig er Oslo det fylket hvor nest flest føler de har dårligere råd og undersøkelsen vår viser jo virkelig at Oslo-folket tar seg fri, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Lurt å vente med ferien, hvis du kan
Økonomisk kan det være et sjakktrekk å utsette fridagene.

- En utrolig dårlig kronekurs, høyere rente og prisøkninger på fly og hoteller i inn- og utland gjør at du kan spare store summer hvis du unngår å reise de dyreste ukene nå i sommer, sier hun.

Frendeundersøkelsen viser at mange nordmenn har gjort om på de opprinnelige reiseplanene sine i sommer, på grunn av prisøkningene.

- 1 av 3 svarer at de reiser mindre i sommer på grunn av prisøkningene. Ni prosent dropper utenlandsferien som de hadde tenkt seg, sier Slettemoen til slutt.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart