-->

20. juni 2023

Streik og konflikter rammer europeiske flyplasser også i sommer

Det kan bli kjedelige dager på flyplassen i sommer 📷 Illustrasjonsfoto

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, men det er ikke sikkert reisen blir like behagelig. Dagesvis med streiker og konflikter ligger foran oss som perkler på en snor, spesielt et stort europeisk knutepunkt skaper bekymring.
annonse


Helt siden februar har det vært en rekke streiker ved flyplasser rundt om i Europa, spesielt hardt gikk det utover flygninger til og fra flyplassene i Tyskland i våres, der nær sagt alle flyplassene i tur og orden ble stengt ned, gjerne et døgn av gangen.

På en typisk streikedag ble omtrent 64.000 passasjerer rammet. Ved hver streikedag ble i underkant av 7000 flygninger rammet.

Denne sommeren mot fjorårets
Kaoset her hjemme i fjor skyldtes i hovedsak SAS sin ukeslange pilotstreik som rammet omlag 380.000 reisende, samt kaos på flyplassene i Amsterdam og London.

I fjor var det i hovedsak mangel på ansatte på flyplassene som skapte utfordringer, i år er det krav om høyere lønn og bedre arbeidsforhold. Mange av de flyplassansatte som ble oppsagt da pandemien slo inn, har fått jobbene tilbake, men med dårligere betingelser enn de hadde. Nå vil de ha kompensasjon for økte utgifter som følge av generell prisoppgang rundt om i Europa.

I mars startet vi å lage en enkel oversikt over streiker og andre avvik ved flyplassene i Europa. Helt ærlig trodde vi det skulle bli en tjenste med få innmeldte avvik, spesielt da de store streikene i Tyskland var over. Men vi ser at mengden aksjoner bare har økt opp mot sommeren, spesielt i perioden juni til august kan det bli utfordringer.

I tillegg til ansatte på flyplassene som har aksjonert, har flygeledere streiket, spesielt de franske, noe som har ført til store forsinkelser og kanselleringer.

Når flygeledere aksjonerer betyr det at fly ikke får landet og tatt av, samt at fly som som ønsker å fly over et lands territotium, gjerne må fly rundt. For et land som Frankrike, midt i Europa, betyr det at reisen tar lengre tid og blir fort mye dyrere for flyselskapene som må bruke andre ruter.

Den store utfordringen denne sommeren ser ut til å bli de varslede streikene ved London lufthavn Heathrow der 2000 sikkerhetspersonell skal streike i rundt 30 dager i periode juni til august, de fleste av streikedagene blir i forbindelse med helg. Allerede 28. juni er de i gang med en tredagers streik.
Både SAS og British Airways benytter Heathrow.  

I København, et annet stort knutepunkt for normenn på reise, har det i flere måneder også vært konflikt mellom flygeledere organisasjon DATCA og Naviair, som er deres arbeidsgiver. Konflikten har ført til store forsinkelser og kanselleringer, og både SAS og Norwegian har uttrytkt bekymring for sommertrafikken ved den danske hovedflyplassen, og fryktet "kaos-sommer".

Før helgen kom det til enighet mellom partene, og fra begge sider har man tro på en sommer med god trafikkavvikling.

I Italia har det allerde vært enkeltdager med streiker og flere kommer de nærmeste ukene, i dag tirsdag er åtte flyplasser rammet av aksjoner på noen timer, i juli er det varslet streiker på et døgn av gangen.
 

Hold deg oppdatert på streiker og avvik gjennom sommeren ved klikke på knappen med samme navn, du finner den til høyre i menylinjen, under headingen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart