-->

14. juli 2023

Advarer mot potensielt farlige batterier

Powebanks skal alltid ligge i håndbagasjen 📷 Illustrasjonsfoto

Det fjernes over 20 000 powerbanks i året fra innsjekket bagasje på flyplassene. Disse kan ta fyr, og er strengt forbudt i innsjekket bagasje.
annonse


Bagasjen du sjekker inn på flyplassen blir sendt til gjennomlysning via røngtenmaskiner. Her oppdages det stadig flere powerbanks, som må konfiskeres og kastes. I snitt fjernes det 60 powerbanks om dagen fra Avinors 43 flyplasser rundt om i landet.

– Powerbanks inneholder litiumbatterier som kan selvantenne. Disse batteriene produserer sin egen oksygen når de brenner og er derfor vanskelig å kontrollere.
Ole Folkestad, seniorrådgiver security, Avinor


Moderne fly kan delvis kontrollere utvikling av brann i lasterom, men det går på bekostning av annet levende i lasterommet, som hunder under dyretransport. Derfor er det ingen god ide å frakte slike batterier i lasterommet.

– Når en passasjer sjekker inn, inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de har med seg farlig gods. Ved å transportere batterier i innsjekket bagasje bryter de denne kontrakten, og dermed loven, presiserer Folkestad.

Kun lov i håndbagasjen
Folkestad forklarer at mange legger powerbanks i innsjekket bagasje for å slippe vekten i håndbagasjen.

– Du kan kun ha med powerbanks i håndbagasjen. Skulle et batteri begynne å utvikle varme i kabinen har kabinpersonalet spesielle poser som gjør at de kan begrense en eventuell brann, sier han.

Men også i håndbagasjen setter flyselskapene begrensning på størrelse og antall. Dette bør du sjekke med flyselskapet ditt før du pakker kofferten.

– Vi konfiskerer dessverre mye batterier til verktøy også, da disse også inneholder litium-Ion. Det er kun tillatt med et slikt batteri hvis det står i verktøyet og verktøyet er sikret mot å starte. Normalt vil det si at det ligger i en transportkasse, legger han til.

– Vi ønsker overhodet ikke å kaste passasjerers eiendeler, så hvis passasjeren setter seg inn i reglene på forhånd, blir dette en vinn-vinn-situasjon, avslutter han.

Kort oppsummert: løse Litium-ion batterier kan aldri fraktes i innsjekket bagasje. De skal alltid være i håndbagasjen.

Sjekkliste for passasjerer:
  • Pakk aldri løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje, alltid i håndbagasjen
  • Er du i tvil, sjekk med ditt flyselskap eller med Luftfartstilsynet (ekstern lenke)
  • Skulle batteriet utvikle røyk eller bli varmt om bord i flyet, kontakt besetningen umiddelbart

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart