-->

24. oktober 2023

Emirates landet storavtale om miljøvennlig flydrivstoff

Emirates landet storavtale om miljøvennlig flydrivstoff 📷 Emirates

Emirates og Neste tar nye skritt i retning en mer klimavennlig luftfart når de nå inngår en avtale om forsyning av over 11 millioner liter med blandet SAF. Emirates har inngått en utvidet avtale med Neste om forsyning av over 3 millioner gallon med blandet Neste MY Sustainable Aviation Fuel i 2024 og 2025.
annonse | farmasiet
Strefen sugetabletter er et reseptfritt legemiddel som brukes ved sår hals


Dette er et stort skritt mot kraftig reduserte klimautslipp og en mer bærekraftig luftfartsindustri. Emirates har vært en pådriver for flere bransje- og UAE-regjeringsarbeidsgrupper og er i kontinuerlig dialog med en rekke interessenter for å bidra til å øke produksjonen og forsyningen av SAF.

Denne avtalen vil inneholde over 3,76 millioner liter ren SAF, som utgjør en blandingsrate på over 30 prosent ren SAF kombinert med vanlig Jet A-1 drivstoff. I sin rene form kan SAF redusere karbonutslipp fra luftfart med opptil 80 prosent i forhold til bruk av vanlig flydrivstoff over hele drivstoffets levetid.

Mengden SAF som skal tas om bord gjennom Neste-avtalen er rekord blant Midtøsten- og Afrika-baserte flyselskaper. Drivstoffet skal leveres i 2024 og 2025 til benyttelse i Emirates sine flyvninger med avgang fra Amsterdam Schiphol og Singapore Changi flyplasser. Emirates har allerede gjennomført flere SAF-drevne flyvninger, og dette er et stort skritt i retning av 100 prosent SAF.

Emirates er forpliktet til å støtte og drive frem SAF-produksjon og standardisering, og håper at økt etterspørsel fra dem og andre flyselskaper vil sette fart på produksjonen. Emirates har allerede gjort store fremskritt i å redusere karbonutslippene sine, og har som mål å være netto null i karbonutslipp innen 2050. Emirates har også bidratt til betydelige fremskritt mot standardisering og fremtidig godkjenning av 100 prosent SAF-drevne flyvninger.

Denne avtalen er et stort skritt i retning av en mer bærekraftig luftfartsindustri, og Emirates viser vei for andre flyselskaper i Midtøsten og Afrika. Det er viktig at flere flyselskaper følger etter og tar i bruk SAF for å redusere karbonutslippene fra luftfarten.

SAF-drevne flyvninger til Oslo
Emirates har allerede gjennomført flere SAF-drevne flyvninger, og den første Emirates-maskinen med SAF blandet med vanlig flydrivstoff på tankene, tok av fra Chicago i 2017. I dag opererer selskapet flyvninger fra Oslo, Lyon og Paris med blandet drivstoff. Dette viser at Emirates allerede har tatt i bruk SAF for å redusere karbonutslippene fra luftfarten.

Terje Grue, norgessjef i Emirates, sier at avtalen med Neste er et stort skritt mot kraftig reduserte klimautslipp og en mer bærekraftig luftfartsindustri. Han sier også at Emirates jobber kontinuerlig for å støtte og drive frem SAF-produksjon og standardisering, og håper at økt etterspørsel fra dem og andre flyselskaper vil sette fart på produksjonen.

SAF står for "Sustainable Aviation Fuel" på engelsk, og på norsk betyr det "bærekraftig luftfartsdrivstoff". Dette er et drivstoff som er produsert av bærekraftige råvarer og som kan unngå minst 75% av de totale CO₂-utslippene i løpet av livssyklusen sammenlignet med fossilt jetdrivstoff. SAF kan være avansert biodrivstoff eller syntetisk drivstoff, og det er et drop-in drivstoff som kan brukes i eksisterende flymotorer uten å måtte gjøre endringer i flyet. SAF er et fossilfritt drivstoff som har betydelig lavere klimagassutslipp enn fossilt drivstoff, og det kan bidra til å redusere luftfartens klimapåvirkning.

Artikkelen er laget med hjelp av AI-verktøyet Perplexity, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart