-->

6. oktober 2023

EU vil ha slutt på håndbagasjegebyrene

EU vil fjerne gebyrene for håndbagasje 📷 Illustrasjonsfoto

EU vil ha slutt på det de mener er inkonsekvent prising av håndbagasje på fly. De vil faktisk fjerne hele gebyret, og ha en enhetlig standard for håndbagasjens mål og vekt.EU vurderer å ta tak i inkonsistente regler for håndbagasje på fly. Et forslag til en resolusjon om standardiserte dimensjoner for håndbagasje ble fremmet i slutten av september i år.

I følge en uttalelse fra Europaparlamentet heter det:

EU-lovgivningen om passasjerrettigheter bør revideres for å finne en løsning som sikrer at passasjerer som flyr med forskjellige flyselskaper eller må endre planene sine, ikke møter forvirrende og inkonsekvente regler når det gjelder gebyrer for håndbagasje.

Den nye resolusjonen foreslår også eliminering av ekstragebyret. Videre inneholder forslaget, som skal stemmes over, behovet for å definere passende dimensjoner og vekt for håndbagasjen.

Forskjellige regler for håndbagasje blant flyselskapene kan være til ulempe for reisende, spesielt de med mellomlandinger og eventuelt skifte av flyselskap. Dette øker sjansene for uventede gebyrer ved gaten.

EU oppfordrer flyselskapene til å gi tydelig informasjon om ekstragebyrer, som f.eks. setevalgsgebyret.


Resolusjonsforslaget sier følgende:
Harmonisering av kravene til størrelse, vekt og type hånd- og innsjekket bagasje for alle flyselskapene som opererer i Den europeiske union, vil styrke transparensen og forbrukerbeskyttelsen for alle flyreisende.

I tillegg oppfordres EU-nasjonene å implementere en dom vedrørende håndbagasje som ble utstedt av Den europeiske domstolen i 2014. Domstolen fastslår at håndbagasje er en essensiell gjenstand for passasjerer og ikke skal være gjenstand for ekstra gebyrer, forutsatt at håndbagasjen overholder rimelige vekt- og størrelsesrestriksjoner og overholder relevante sikkerhetsforskrifter.

Konsekvenser for lavprisselskapene
Ofte tror folk at flyselskapenes inntekter primært avhenger av billettprisene. Men spesielt for lavprisselskapene, genereres betydelige inntekter gjennom tilleggstjenester, såkalt ancillary services.

I løpet av det siste tiåret har inntektene fra tilleggstjenester økt betydelig, hovedsakelig drevet av lavprisselskaper, som tilbyr de laveste grunnprisene og markedsfører alt annet som valgfrie tillegg. De tjener gode penger på tilleggstjenester som håndbagasje, innsjekket bagasje, setevalg, mat og drikke ombord osv.

Et slikt forslag som er kommet nå vil neppe bli tatt godt i mot av lavprisselskap som Ryanair, Wiz Air eller vårt eget Norwegian, vi vil garantert få høre fra dem.

Artikkelen er laget med hjelp av AI-verktøyet ChatGPT, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart