-->

31. januar 2024

Dette er verdens beste pass i 2024

Det norske passet gir deg visumfri tilgang til 191 andre land 📷 Henley & Partners

Noen nasjonale pass tar deg lengre ut i verden enn andre – i alle fall betydelig enklere. En franskmann kan reise til 194 av verdens ca. 199 land uten visum. Et afghansk pass gir deg mer begrensede muligheter.

Borgere av Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Singapore og Spania kan nå reise visumfritt til hele 194 destinasjoner over hele verden - det høyeste antallet som er registrert siden Henley Passport Index begynte rangeringen for 19 år siden. Indeksen er utarbeidet av det Londonbaserte, globale rådgivningsfirmaet Henley & Partners, som utarbeider den ved hjelp av data fra International Air Transport Association (IATA).

De asiatiske nasjonene Japan og Singapore har dominert førsteplassen de siste fem årene, men de ferske tallene viser en betydelig oppgang for Europa. Finland og Sverige deler andreplassen med Sør-Korea, med enkel tilgang til 193 destinasjoner, mens Østerrike, Danmark, Irland og Nederland deler tredjeplassen med 192 destinasjoner.

Belgia, Luxembourg, Norge, Portugal og Storbritannia deler fjerdeplassen, mens Hellas, Malta og Sveits deler femteplassen. Australia og New Zealand har forbedret sin rangering og er nå på sjetteplass sammen med Tsjekkia og Polen. USA og Canada deler syvendeplassen med Ungarn, med visumfri tilgang til 188 destinasjoner.

Ifølge Christian H. Kaelin, styreleder i Henley & Partners, har den generelle trenden i indeksen de siste to tiårene vært økende reisefrihet.

- Det gjennomsnittlige antallet destinasjoner reisende kan få tilgang til visumfritt har nesten doblet seg siden 2006, sier han.

The Henley Passport Index 2024:
  1. plass med visumfri tilgang til 194 land: Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Singapore, Spania
  2. plass med visumfri tilgang til 193 land: Finland, Sør-Korea, Sverige
  3. plass med visumfri tilgang til 192 land: Østerrike, Danmark, Irland, Nederland
  4. plass med visumfri tilgang til 191 land: Belgia, Luxemburg, Norge, Portugal, Storbritannia
  5. plass med visumfri tilgang til 190 land: Hellas, Malta, Sveits
Like enkelt er det ikke for borgere av Irak, som kun har visumfri tilgang til 31 land, mens en syrer kun har visumfri tilgang til 29 land. Svakeste pass er det afghanske som kun gir visumfri tilgang til 28 land.

Artikkelen er laget ved hjelp av KI, og bearbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart