-->

1. februar 2024

Styrker innsatsen mot ulovlig droneflyging

Vil ulovlig droneflygning til livs 📷 Forsvaret

Regjeringen vil styrke bekjempelsen av ulovlig droneflyging og kriminalitet utført ved hjelp av droner. Det er viktig at utviklingen av dronevirksomheten skjer innenfor rammer som ivaretar nasjonal sikkerhet.

Blant tiltakene regjeringen vil se på, er å utvide handlingsrommet til flere aktører enn politiet for å hindre ulovlig flyvning. Selv om det for øyeblikket kun er politiet som kan ta ned droner, vil en egen arbeidsgruppe se på hvilket handlingsrom andre aktører kan benytte for å beskytte seg mot ulovlig droneaktivitet. Dette inkluderer blant annet lufthavnene, hvor det skal utvikles samvirkerutiner mellom politiet og lufthavnoperatørene.

I tillegg vil regjeringen vurdere innføring av en plikt til forhåndsregistrering av droneflygninger i visse områder i et trafikkstyringssystem. Det ønskes også et oppdatert kunnskapsgrunnlag, samt vurdering av et nasjonalt droneovervåkingssenter for å redusere risikoen knyttet til ulovlig droneflyging. Dette vil involvere relevante fagetater for å bidra til at det utarbeides oppdatert kunnskapsgrunnlag og for å undersøke om gjeldende regelverk er til hinder for deling av data om droneaktivitet mellom relevante aktører.

Målet med disse tiltakene er å sikre en trygg og fremtidsrettet dronevirksomhet i Norge, samtidig som landets posisjon som foregangsland innen dronevirksomhet opprettholdes.

Artikkelen er laget med hjelp av KI, og bearbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart