![]() |
Wizz Air var en av de største operatørene i Ukraina før krigen 📷 Wizz Air |
Både Ryanair og Wizz Air planlegger begge å gjenoppta flygninger til Ukraina så snart en våpenhvile er på plass, med mål om å styrke landets økonomiske gjenoppbygging.
annonse
Ryanair og Wizz Air har de siste dagene og ukene uttrykt sterke intensjoner om å gjenoppta sine flygninger til Ukraina så snart en våpenhvile er på plass i landet. Begge flyselskapene har vært aktive på det ukrainske markedet før krigen, og de ser på gjenopptakelsen av rutene som en viktig del av landets økonomiske gjenoppbygging.
Wizz Air har meldt at de har planer om å starte sine flygninger igjen innen seks uker etter en våpenhvile. Ifølge administrerende direktør Jozsef Varadi, er selskapet allerede i ferd med å forberede seg på å gjenoppta 30 ruter og sette opp nye baser i Kyiv og Lviv. Dette vil bidra til å åpne flere destinasjoner mellom Ukraina og Europa, med mål om å tilby 5 millioner seter årlig på mer enn 60 ruter. Wizz Air var en av de største operatørene i Ukraina før krigen, og selskapet ser på dette som en mulighet til å styrke sin posisjon i regionen.
Ryanair, som var nest størst blant flyselskapene i det ukrainske luftrommet før krigens utbrudd, har også planer om å gjenoppta sine flygninger umiddelbart etter at fred er oppnådd. Selskapet har allerede satt av 3 milliarder dollar, tilsvarende rundt 30 milliarder norske kroner, for å gjenoppta operasjoner i Ukraina. Ryanair planlegger å bruke 30 fly for å sikre at hundrevis av flyvninger kan gjennomføres ukentlig, som vil koble Kyiv, Lviv og Odesa til flere europeiske hovedsteder.
Begge selskapene ser gjenopptakelsen av flytrafikken som avgjørende for å støtte Ukrainas økonomiske gjenoppbygging etter konflikten, og understreker viktigheten av luftfartsforbindelser for handel, turisme og menneskelig kontakt. De avventer imidlertid en sikkerhetssituasjon som tillater full gjenopptakelse av kommersiell flyging.
Oslo
Gardermoen og Torp står neppe først i køen når det igjen blir trygt å fly til Ukraina og flyruter skal startes opp. Tyskland, Polen og Tsjekkia er de tre landene i Europa som huser flest ukrainere som har flyktet etter at fullskalakrigen brøt ut for tre år siden.
Det finnes imidlertid et relativt stort ukrainsk diaspora i Norge, som kan være en viktig målgruppe for flyruter til Ukraina. Etter krigens utbrudd har antallet ukrainere som har kommet til Norge som flyktninger økt betydelig. Allerede før konflikten var det en betydelig ukrainsk befolkning i Norge, spesielt i større byer som Oslo og Bergen. Denne gruppen kan utgjøre en stabil kundegruppe for flyselskapene, både for reiser tilbake til Ukraina og for besøk til familie og venner.
Per februar 2025 er det rundt 92 000 ukrainske flyktninger i Norge, ifølge tall fra SSB. De utgjør 1,5 % av Norges totale befolkning. Ukrainere er nå den nest største gruppen av utenlandske statsborgere i Norge, etter polakker.
Tidligere ruter til Kyiv
Før Russlands invasjon av Ukraina fløy SAS en ukentlig avgang fra Oslo lufthavn til den ukrainske hovedstaden Kyiv, ruten startet i 2019. Så sent som to dager før invasjonen i februar 2022 stoppet SAS disse flightene, da situasjonen var for spent og uoversiktelig.
Samme år var det også planlagt at flyselskapet Ukraine International Airlines skulle starte å fly mellom Kyiv og Oslo, med oppstart 1. juni, og med tre ukentlige avganger. Den ruten kom av naturlige årsaker aldri i gang.
Artikkelen er skrevet med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen
Artikkelen er skrevet med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen